Pojdite na vsebino

V novem srečanju Kino-katedre za pedagoge se prvič podajamo na celinsko Kitajsko, k cineastu, ki predstavlja eno ključnih imen t. i. pete generacije kitajskih režiserjev. Ta je nastopila po desetletju kulturne revolucije (1966–1976), najbolj prepoznavna pa je po avtorjih, kot so Zhang Yimou, Chen Kaige, Yang Fengliang in Tian Zhuangzhuang. Njihova poglavitna ustvarjalna težnja je bila poskus rehabilitiranja in novega osmišljanja vsega, kar si je totalitarna kulturno-ideološka čistka prizadevala prepovedati ali izbrisati iz kolektivne zavesti in zgodovinskega spomina.

Zhang Yimou se v svojem desetem celovečercu Pot domov posveča razmerju med sodobnostjo Kitajske na milenijskem prelomu in pogledom v njen razvoj skozi presunljivo ljubezensko zgodbo staršev protagonista – mladega uradnika, ki je iz velemesta prišel domov na podeželje, da bi pokopal očeta. Avtor za razlikovanje časovnih ravni izbira različne vrste slike, pri čemer preteklost podaja v barvnih, sedanjost pa v črno-belih podobah. Preteklost se tako pred našimi očmi odvija v živopisni radoživosti in upajočih prizadevanjih za boljši jutri v vsakdanjosti preprostih ljudi, ki predstavljajo Kitajsko v vsej njeni družbeni, kulturni in politični mnogoplastnosti.

Marčevsko srečanje Kino-katedre bo na sporedu v sredo, 20. 3. 2024 ob 17. uri, sestavljajo pa ga kratek uvod z najavo filma, filmska projekcija ter predavanje in razprava z udeleženkami in udeleženci. Predavanje in pogovor pripravlja ter izvaja doc. dr. Andrej Šprah.

Aktualno