Pojdite na vsebino

Osamljena žena

V novo desetletje andragoškega programa Kino-katedra za pedagoge bomo vstopili s programom, poimenovanim »Kinematografske vizije svetovnega filma«, ki bi ga lahko podnaslovili tudi »Filmska ustvarjalnost onstran zahodn(jaškeg)a konteksta«. V novi sezoni se bomo tako posvečali filmskim klasikom, pa tudi primerom sodobnejše ustvarjalnosti kinematografij na področjih, ki jih v najširšem okviru opredeljujeta pojma »svetovni film« in »tretji film«. To so predvsem območja Azije, Afrike in Latinske Amerike, ki so v filmskem smislu morda manj raziskana, nikakor pa ne manjvredna ali drugotnega pomena.  

V posameznih srečanjih se bomo tako soočali s filmskimi deli ter cineasti in cineastkami iz Indije (Satyajit Ray), kitajskega govornega območja, tj. celinske Kitajske in (nekdanjega) Hong Konga (Tian Zhuangzhuang) ter Tajvana (Hsiao-hsien Hou), Japonske (Shôhei Imamura), Argentine (Lucrecia Martel), Brazilije (Walter Salles) in Egipta (Youssef Chahine). V uveljavljenem pristopu raznorodnih analitičnih in interpretativnih metod se bomo posvečali ključnim filmskim, kinematografskim ter potencialno andragoško-pedagoškim dejavnikom in določilom posameznih filmskih primerov. Na prvem, septembrskem druženju se bomo za uvod v novo sezono predajali čarom Osamljene žene(Charulata, 1964), v sklopu fokusa posvečenega indijskemu mojstru Satyajitu Rayu.  

V oktobrskem srečanju pa bomo s Katedro sodelovali tudi na tradicionalnem Mednarodnem simpoziju filmske teorije in kritike Jesenska filmska šola, kjer bomo s temo: »Predpostavka ‘konca filma’ kot pedagoški potencial vračanja k avtentičnosti filmske izkušnje« preučevali možnosti in izzive poučevanja filma v času prevlade novih tehnologij in vse bolj digitalizirane realnosti.

Podrobnejše informacije o posameznih srečanjih boste prejeli preko elektronske pošte ter kinotečne spletne strani. Predavanja in delavnice pripravlja ter izvaja doc. dr. Andrej Šprah – sodelavec pri andragoško-pedagoških programih Slovenske kinoteke in docent za področje filmskih študijev na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter na Inštitutu za kulturne analize Univerze v Celovcu.

Prijave na novo sezono sprejemamo na elektronskem naslovu andrej.sprah@kinoteka.si do zapolnitve kapacitet kinotečne dvorane. Za prijavljene udeležence in udeleženke je program Kino-katedra za pedagoge brezplačen.

Prisrčno vabljeni na nove filme, pogovore, druženja in izmenjave izkušenj. Vabljeni v Kinoteko, kjer se mojstri pogled!

Aktualno