Pojdite na vsebino

Z veseljem najavljamo novo srečanje Kino-katedre za pedagoge, ki bo na sporedu v sredo, 13. 4. 2022, od 17:00 naprej. Novo poglavje Kino-katedre za pedagoge se bo odvilo v sklopu velike retrospektive filmskega opusa Piera Paola Pasolinija Pasolini 100!, ki v Slovenski kinoteki poteka v aprilu in maju.

Italijanski filmski režiser, scenarist, producent, hkrati pa tudi pesnik, pisatelj, esejist, kritik, teoretik in politični aktivist Pier Paolo Pasolini zagotovo sodi med najbolj kontroverzne osebnosti, ki so zaznamovale italijansko kulturno-politično življenje ter svetovno kinematografijo šestdesetih in sedemdesetih let preteklega stoletja. Njegov film Ptički in ptičice (Uccellacci e uccellini) iz leta 1966 pa se uvršča med najbolj kompleksna, provokativna in prodorna dela njegovega opusa.

Analiza in interpretacija filma nas bosta soočili s ključnimi dilemami, ki jih je cineast doživljal zaradi velikih družbenih, političnih in kulturnih pretresov v Italiji in svetu v času nastajanja filma. Podrobneje se bomo posvetili predvsem filmski estetiki in izraznosti, s katero je Pasolini usodna vprašanja upodobil na način, ki mu težko najdemo primerjavo v filmski umetnosti. Osredotočili pa se bomo tudi na nekaj ključnih pojmov, ki jih je razdelal v svojih teoretskih razpravah, katerih izbor je ravnokar izšel v knjigi Heretični empirizem, ki si jo lahko priskrbite na blagajni Kinoteke.

POSEBNO OBVESTILO: Z marcem smo menjali shemo Kino-katedre za pedagoge, ki ostaja brezplačna za vse prijavljene udeleženke in udeležence programa, medtem ko bodo morali neprijavljeni za ogled filma plačati vstopnino. Zato vsi, ki bi se želeli prijaviti v program, lahko to še vedno storite preko elektronskega naslova: andrej.sprah@kinoteka.si (do zapolnitve kapacitet kinotečne dvorane). Lepa hvala za razumevanje!

Aktualno