Pojdite na vsebino

Z veseljem najavljamo začetek jubilejne desete sezone andragoškega programa Kino-katedra za pedagoge na temo Proučevanje in poučevanje filmske estetike.

Do konca leta 2022 si bomo ogledali ter razmišljali in razpravljali o filmih Iztrebljevalec  (Blade Runner – The Director’s Cut, Ridley Scott, ZDA, 1987), Izkoristek časa (L’emploi du temps, Laurent Cantet, Francija, 2001) in v sklopu retrospektive, posvečene enemu izmed ključnih ustvarjalcev t. i. jugoslovanske praške šole, Rajku Grliću, tudi o filmu Samo enkrat se ljubi (Samo jednom se ljubi, Hrvaška, 1981). V uvodnem srečanju, ki bo na sporedu v sredo, 28. 9. 2022, ob 17. uri, se bomo posvetili avtorski verziji kultne »neonoirovske« klasike Iztrebljevalec. Obravnavali bomo vprašanja njegovih estetskih virov in izvorov v filmskem ekspresionizmu in filmu noir (»črni film«) ter njegov vpliv na estetiko sodobnega znanstvenofantastičnega filma.

Predavanja in delavnice pripravlja ter izvaja doc. dr. Andrej Šprah (sodelavec pri andragoško-pedagoških programih Slovenske kinoteke in docent za področje zgodovine in teorije filma in televizije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani).

Prijave na novo sezono sprejemamo na elektronskem naslovu: andrej.sprah@kinoteka.si do zapolnitve kapacitet kinotečne dvorane. Za prijavljene udeležence je program Kino-katedra za pedagoge brezplačen.

Prisrčno vabljeni na nove filme, pogovore, druženja in izmenjave izkušenj. Vabljeni v Kinoteko, kjer se mojstri pogled.

Aktualno