Pojdite na vsebino

Te zanima filmska estetika in želiš spoznati vse možne dimenzije prostora v filmu? Pridruži se nam na filmskem krožku v Slovenski kinoteki, kjer bomo predstavili različne vidike, prvine in pomene prostora v filmu. Poseben poudarek bo na podobah mesta v filmu.

Delavnice bo vodila Ana Rahela Klopčič.

Krožek obsega 5 srečanj, ki bodo med marcem in aprilom 2022 potekala v prostorih Slovenske kinoteke na Miklošičevi 28. Na tematsko zastavljenih predavanjih bomo obravnavali koncept prostora v filmu, kot tudi umetnosti nasploh. Predavanja bo spremljal ogled filmov in filmskih odlomkov, sledil pa bo skupinski razgovor. Udeleženke in udeleženci bodo dobili tudi seznam priporočene literature in gradiv, s pomočjo katerih bodo lahko še dodatno poglobili svoje znanje. Razmišljali bodo, kako na kreativen način uporabiti prostore, ki so jim dostopni in jih dobro poznajo, ter tako oblikovali svojo filmsko zgodbo, ki jo bodo predstavili ob zaključku krožka.

Krožek je namenjen vsem, ki želijo na novo ali bolj poglobljeno spoznati vidike filmske estetike, podobe in uporabe vizualnih elementov ter prostorov, skozi katere lahko na kreativne načine podajamo filmsko pripoved.

PROGRAM:

  1. Uvodno srečanje / torek, 22. 3., ob 17. uri

Predstavitev pojma scenografije v filmu in prostora kot prvine v umetnosti nasploh. S potovanjem po različnih prostorih bomo predstavili elemente atmosfere, svetlobe, merila, volumna in zgodbe. Ustavili se bomo tudi pri drugih zvrsteh umetnosti, ki so pomembne za nastanek filmske podobe – npr. slikarstvo, fotografija, arhitektura. Ponazorili bomo, kako na različne načine uporabiti dane značilnosti prostora. Izpostavili bomo pomen vzdušja, ki ga zahteva določena zgodba, in se vprašali, kako iskati odsev tega vzdušja tudi v prostoru, v katerega je zgodba umeščena.

  1. Podobe mesta v filmu / torek, 29. 3., ob 17. uri

Podrobneje se bomo posvetili urbanemu prostoru v filmih. Skozi ogled kratkih filmov in filmskih odlomkov bomo razpravljali o ustvarjanju filmske zgodbe skozi podobe brez dialogov. Osredotočili se bomo predvsem na lokalno okolje in prikaz Ljubljane na filmu.

  1. Filmska analiza / torek, 5. 4., ob 17. uri

Ogled in skupinska analiza celovečernega filma Slepe stene (Medianeras) režiserja Gustava Taretta. Ta vizualni esej je postavljen v sodobni Buenos Aires, ki tudi s svojo arhitekturo in prostorom ustvarja kaos in osamljenost velemesta.

  1. Ogled celovečernega filma Sedmina v kinotečni dvorani / torek, 12. 4., ob 17. uri

Filmska mojstrovina Matjaža Klopčiča Sedmina (1969) je partizanski film, ki se je odmaknil od klasičnih konvencij in ubral bolj umetniško formo. Film se je v marsičem zgledoval po takrat aktualni novovalovski estetiki. Izjemno vizualno poetiko dodatno krepita zasanjana atmosfera in dinamična montaža. Za razliko od večine partizanskih filmov je ta skoraj ekskluzivno postavljen v urbano okolje okupirane Ljubljane. S tem predstavlja enega redkih poklonov ljubljanskim ilegalcem, ki so se zoperstavili fašistični oblasti. Vendar pa film ni le vojna pripoved, ampak z glavno pripovedno linijo prepleta več različnih tem in motivov – predvsem doživljanje ter izkušnjo smrti in ljubezni v času vojne.

  1. Zaključno srečanje / torek, 19. 4., ob 17. uri

Na zaključnem srečanju se bomo pogovarjali o filmskih pripovedih udeležencev, ki bodo nastale tekom krožka.

Cena za krožek je 8 €. Vključuje 4 predavanja in ogled enega filma v kinotečni dvorani.
Prijave sprejemamo do 17. marca 2022 na izobrazevanje@kinoteka.si.

 

O delavnici

Datum

22. 3. 2022 - 19. 4. 2022

Lokacija

Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28

Cena

8 €

Kontakt

izobrazevanje@kinoteka.si