Pojdite na vsebino

Dijake vseh letnikov srednjih šol, ki vas zanima film, vabimo, da postanete člani nove skupine Mladih programerjev in festivala Kino Otok. Že tretje leto zapored si bomo na srečanjih med februarjem in aprilom 2023 skupaj ogledali več filmov in na koncu izbrali enega, ki bo uvrščen v program 19. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema. Za izbrani film bomo pripravili tudi promocijske materiale in ga v živo predstavili občinstvu. Srečanja in ogledi filmov bodo potekali v Slovenski kinoteki v Ljubljani, festival in projekcija filma se bosta odvila med 7. in 11. junijem v Izoli. Rok za prijave je petek, 10. februar 2023.

S sodelovanjem v programu boste postali del evropskega projekta Mladi programerji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov, ki ga koordinira Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema in se s podporo programa EU Ustvarjalna Evropa – MEDIA odvija na petih evropskih filmskih festivalih.

Od 16. februarja do začetka aprila 2023 se bomo s skupino udeležencev, dijakov srednjih šol, vsak četrtek med 16.30 in 19.00 srečevali v prostorih Slovenske kinoteke, kjer bomo v družbi mentorjev poglobljeno gledali filme in v pogovorih delili kritične razmisleke.  Film bomo obravnavali čim bolj celovito – kot umetnost, kot ustvarjalni izraz, a tudi kot sredstvo in izhodišče za boljše razumevanje družbe in sveta.

V izbor bodo vključeni trije filmi iz zgodovine filmske umetnosti, ki so vse do danes  zaznamovali generacije filmskih ustvarjalcev iin gledalcev. V vseh treh avtorji izrazito uporabljajo kraj oziroma svet okoli sebe kot vizualno pripovedno sredstvo. Izmed ogledanih filmov boste izbrali enega, ki bo uvrščen v program 19. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema. Ta se bo v Izoli odvijal med 7. in 11. junijem 2023, pred in po tem pa tudi v Ljubljani in drugih krajih.

Za izbrani film boste pripravili predstavitev za festivalski katalog in spletni program, izvedli bomo delavnico za pripravo festivalskega napovednika, sodelovali boste v promociji pred festivalom, razmišljali, kako svoje sovrstnike navdušiti za film, ga ob festivalski projekciji v Izoli v živo predstavili občinstvu in mimogrede odkrili še marsikatero skrivnost o pripravi festivala. Skozi film vstopite v čudežni svet umetnosti, ki izziva domišljijo in pogled na svet. Kot del programske ekipe mednarodnega filmskega festivala lahko tudi sami vplivate na oblikovanje programa za vaše vrstnike in druge gledalce.

Udeležba je brezplačna. Za prijave in več informacij pišite Ani Cerar, na ana.cerar@isolacinema.orgnajkasneje do petka, 10. februarja 2023. Število udeležencev je omejeno. Prijavnica je na voljo na tej povezavi.

Program Mladi programerji organizira Otok, zavod za razvoj filmske kulture, glavni producent Mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema in številnih filmsko-vzgojnih programov za otroke in mlade, ki potekajo skozi vse šolsko leto, v sodelovanju s Slovensko kinoteko. Program je podprt s strani Slovenskega filmskega centra in podprograma Evropske komisije Ustvarjalna Evropa – MEDIA; kot del novega mednarodnega projekta Mladi programerji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov, ki izhaja iz projekta Film v gibanju (Moving Cinema).

O delavnici

Datum

16. 2. 2023 16:30 - 30. 3. 2023 19:00

Udeleženci

dijaki vseh letnikov srednjih šol

Lokacija

Slovenska kinoteka, Miklošičeva 28

Cena

brezplačno

Kontakt

ana.cerar@isolacinema.org