Pojdite na vsebino

Foto: osebni arhiv Dane Linssen.

Zdi se nam, da je vse, kar vidimo na zaslonih ali okrog nas, realnost, ki jo delimo z drugimi, pa vendar jo vsak zaznava in o njej razmišlja po svoje. Zmožnost priznati različnost in iz nje graditi, je tisto, zaradi česar kritik, kritičarka izstopa. V vodeni skupinski vaji v vizualnem mišljenju bosta filmska kritičarka in filozofinja Dana Linssen ter piska in producentka Yoana Pavlova udeleženkam in udeležencem delavnice pomagali pri oblikovanju subjektivne izkušnje, pa tudi različnih »načinov gledanja«. Cilj delavnice je, da se dotaknemo področij zunaj t. i. »piščevih možganov« z namenom, da naše osebne in ustvarjalne razlike spremenimo v stimulativen, prodoren material za nadaljnje mišljenje.

Dana Linssen je nizozemska filmska kritičarka in filozofinja. Je nekdanja odgovorna  urednica revije de Filmkrant, dolgoletna sodelavka publikacije NRC Handelsblad,  ustanoviteljica projekta Slow Criticism in kuratorka programa Critics’ Choice. Za svoje delo na področju filmske kritike je prejela že več nagrad, že vrsto let pa deluje tudi kot mentorica programa Talent Press na Berlinalu in v Sarajevu.

Yoana Pavlova je bolgarska pisateljica, raziskovalka in filmska kuratorka, ki trenutno živi v Parizu. Ukvarja se s filmom, novimi mediji, sodobno vizualno umetnostjo in digitalno kulturo. O teh temah v bolgarščini, angleščini in francoščini piše za različne tiskane in spletne publikacije. Je tudi ustanoviteljica in urednica portala Festivalists.com – platforme za neodvisno filmsko kritiko, ki od leta 2012 izziva ustaljene ideje o filmu in živih dogodkih.

Delavnica je prvenstveno namenjena filmskim kritikom in kritičarkam ter vsem, ki se nameravajo ukvarjati s pisanjem o filmu. Delavnica je brezplačna in bo potekala v angleščini. Število mest je omejeno. Prijave sprejemamo do ponedeljka, 10. oktobra, na: info@ekran.si.

Brezplačna delavnica poteka v sodelovanju revije Ekran, Slovenske kinoteke, društva FIPRESCI in s podporo Slovenskega filmskega centra.

 

 

O delavnici

Datum

13. 10. 2022 10:00 - 14:00

Lokacija

Miklošičeva 28, predavalnica

Cena

brezplačno

Kontakt

info@ekran.si