Pojdite na vsebino

»Zdi se, da prihaja čas za žanr ‘po arabsko’. Resda še ne moremo govoriti o pravi pomladi, toda prve lastovke so tu. Ali žanru bolj primerno: prihaja zmaj!«
– Maša Peče, Ekran, januar-februar 2022

V aprilskem Kino Ekranu bomo združili moči z letošnjim festivalom žanrskega filma Kurja Polt. V sklopu festivala bo 20. aprila ob 17:30 na ogled »stiliziran, živobarven in od sonca razbeljen film noir (ali bolje, film soleil)« Prihaja zmaj! in kratek znanstvenofantastični mokumentarec Manivelle – Poslednji dnevi jutrišnjega človeka.

Projekciji sledi pogovor o obeh filmih, o kinematografijah Bližnjega vzhoda in o tem, kako se vanje umešča žanrski film. Gostje pogovora: Bernadette Klausberger in Niklas Hlawatsch (producenta filma Manivelle) ter Adham Youssef (v Berlinu delujoči egiptovski novinar in filmski kritik). Povezuje Anja Banko.

Kinotečno rubriko Kino Ekran, ki nastaja v sodelovanju revije Ekran in Slovenske kinoteke, smo uvedli zato, da filmska kritika ne bi bila zgolj pisanje, ampak tudi živa filmska misel. Misel pa je najbolj živa takrat, ko stopi v dialog. V dialog z bralci, gledalci, filmom in kinom.

Napovedujemo