Pojdite na vsebino

Fokus na francosko animacijo je ambiciozen načrt. Precej spominja na organizacijo pomembne družinske večerje: nikogar ne smeš pozabiti, za isto mizo ne smeš posaditi ljudi, ki se radi sprejo med sabo, predvsem pa moraš poskrbeti, da so vsi zadovoljni s svojim sedežem in se imajo lepo.
Za to véliko srečanje so se združile moči in pripravile meni »à la carte«, ki ponuja raznovrstne umetniške grižljaje del v razponu od pionirjev do sodobnih ustvarjalcev.

Za predjed je Jean-Baptiste Garnero v imenu nacionalnega centra za igrani in animirani film (CNC) pripravil retrospektivo zgodovinskih programov. Šel je na lov za zakladi v oceanu filmskih arhivov ter pripravil dva programa, v katerih je zmešal dela pokojnih ustvarjalcev, kot so Cohl, Reynaud, Grimault, Parker in Alexeïeff, Kamler in Laloux, z deli Laguionieja, De Wita, Florence Miailhe in Ughetta. Tudi če odmislimo slavna imena, pričujoči izbor izkazuje vso virtuoznost iz njihovih zgodnjih let.

Za predjedjo pride glavna jed, ki je ne gre zamuditi! To je avantgardna mojstrovina Divji planet Renéja Lalouxa.

Za prešerno vzdušje je direktorica slovite šole La Poudrière Annick Tenninge nabrala sadeže, ki so jih mlada drevesa obrodila v zadnjih dvajsetih letih in vključujejo dela režiserjev, kot so Benjamin Renner, Mor Israeli in Olga Pärn.

Sprehodite se po samopostrežni ponudbi kratkih filmov iz prvega desetletja tega tisočletja, v kateri so dela Rosta, Bruna Colleta, Céline Devaux in Clauda Barrasa. Ne glede na to, kakšen je vaš okus, bi morali najti kakšno poslastico zase.

In ker najmlajši vedno zaslužijo posebne priboljške, je Clémence Bragard za konec spekla nekaj slaščic. Tri TV-specialke vam predstavljajo junakinje sodobnega časa, medtem ko s svojim drugim programom vabi otroke, da uživajo v kratkih filmih Emmanuelle Gorgiard, Hélène Ducrocq, Héloïse Ferlay in drugih avtorjev.

Vsi nenasitni z dobrimi želodci bodo gotovo izbrali program WTF Sébastiena Spererja. Kurator festivala v Annecyju se je namreč podal na lov za čudaškimi zvermi v temačne gozdove animacije, da je namešal ta krepki zvarek.

Ustvarjalci so v Franciji vedno našli deželo, ki je podpirala njihova prizadevanja, naj bo v okviru javnih laboratorijev, rezidenc, produkcijskih studiev ali delavnic. Ta podporni okvir se večinoma financira iz kombinacije javnih, nacionalnih in lokalnih sredstev, donacij in televizije.

Francija po produkciji animiranega filma že več let ponosno ohranja tretje mesto na svetu. Zasluga za to gre mnoštvu ljudi in podjetij, ki uspevajo na tem področju ustvarjanja. Celotni razpon del, od celovečercev in televizijskih serij do kratkih filmov in naročenih projektov, prispeva k vplivu te države na mednarodni ravni.

Nekateri bodo v tem fokusu zaznali »francoski pridih«: likovni ali pripovedni slog, ki povezuje vse filme. Spet drugi pa bodo našli nabor različnih glasov, pogledov, načinov pripovedovanja, ritmov in likovnih slogov, zaradi katerih je francoska animacija tako živahno ustvarjalno igrišče.

Preberi več