Pojdite na vsebino

Foto: Majtaž Rušt

29. decembra 2021 smo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma iztek starega leta obeležili s prav posebnim dogodkom: slavnostno projekcijo nemega filma Erotikon z glasbeno spremljavo v živo. Slovenska kinoteka je namreč skladatelju in pianistu Andreju Goričarju naročila novo partituro.

fotografija s projekcije Erotikona z živo glasbeno spremljavo v Cankarjevem domu
Foto: Majtaž Rušt

Izvedba nove partutire je naletela na izjemno topel sprejem tako ob svetovni premieri na 40. Dnevih nemega filma v Pordenonu, najstarejšem in najpomembnejšem festivalu nemega filma na svetovni ravni, kjer je projekcija z glasbeno spremljavo doživela stoječe ovacije, kot tudi na prednovoletni ljubljanski projekciji, kjer so jo v živo izvedli glasbeniki v zasedbi odprtega tipa Orchestra of the Imaginary: Jakob Bobek na klarinetu, Jan Gričarna saksofonu, Matej Haas in Ana Julija Mlejnik na violini, Valentina Mosca na violi, Milan Hudnik na violončelu ter Andrej Goričar na klavirju in kot dirigent.

fotografija s projekcije Erotikona z živo glasbeno spremljavo v Cankarjevem domu
Foto: Majtaž Rušt

Kot pravi Andrej Goričar, ga je pri filmu Erotikon vedno nekaj privlačilo. »Mogoče so to tenkočutni prizori, kot je kapljica, ki polzi po okenski šipi in izginja, tako kot v prizoru pred tem spolzi in izgine noč dveh ljubimcev, ki se ne bo nikoli več vrnila. Morda pa me privlači zato, ker najpomembnejše stvari v njem izgovori tišina. Vse se torej vrti okoli tišine. Glasba se rodi iz tišine. Tišina pa je sestavni del glasbe,« dodaja skladatelj. »Erotikon doživljam kot film, ki pove veliko stvari, ki jih ne želi izrecno povedati, in je zato daleč nad navadno ljubezensko dramo. To je film z verjetno najtenkočutneje prikazanim erotičnim prizorom, kar jih poznam, film z izjemno montažo, film, ki ima nepozabno Ito Rino,« še pove Andrej Goričar.

fotografija s projekcije Erotikona z živo glasbeno spremljavo v Cankarjevem domu
Foto: Majtaž Rušt

Filmsko-glasbena predstava je bila zasnovana v sodelovanju s programom ARS RTV Slovenija, ki je dogodek neposredno prenašala na radiu ARS in spletnem portalu MMC, posnetek pa je dostopen tudi v njihovem arhivu.

Preberi več