Pojdite na vsebino

V sredo, 29. maja 2024, bo v okviru retrospektive filmov Michaela Hanekeja na sporedu posebna poslastica za ljubitelje opere – televizijski posnetek operne predstave Così fan tutte (Hannes Rossacher, 2013), ki jo je leta 2013 v madridski operni hiši Teatro Real na oder postavil Michael Haneke. Opera Così fan tutte, ki si jo lahko trenutno v živo lahko ogledate tudi v ljubljanski Operi, je eno od vrhunskih del Wolfganga Amadeusa Mozarta, prvič pa je bila izvedena leta 1790. Libreto je napisal Lorenzo Da Ponte, zaradi svojega ciničnega in satiričnega pogleda na odnose med moškimi in ženskami pa je v času nastanka veljala za tvegano in prostaško. A zgodba o dveh moških, ki želita preveriti zvestobo svojih izbrank, je v resnici nastala po naročilu cesarja Jožefa II, ki je za podobno zgodbo slišal v dunajskih aristokratskih krogih.

Opera, katere slovenski prevod bi se lahko glasil Vse so take, je komična in raziskuje teme ljubezni, zvestobe in prevar. Haneke, znan po svojih filmskih mojstrovinah, kot so Ljubezen (Amour), Skrito (Caché) in Beli trak (Das weiße Band), je k operi pristopil z edinstveno občutljivostjo in analitičnim pogledom, značilnim za njegovo delo na filmu. Njegova interpretacija Così fan tutte v Teatru Real je prinesla svežino in novo globino operi, ki je pogosto obravnavana kot lahkotna komična farsa, saj je njegova režija poudarila temnejše in bolj ironične vidike libreta ter raziskala kompleksnost čustvenih odnosov med liki. Namesto da bi se osredotočil zgolj na komične elemente, je Haneke izpostavil negotovosti in notranje konflikte, s katerimi se soočajo protagonisti.

prizor iz opere Così fan tutte

To postavitev Così fan tutte sta zaznamovala tako Hanekejev globok vpogled v človeško naravo kot tudi njegova sposobnost ustvarjanja napetosti in emocionalne intenzivnosti. Z minimalistično, a hkrati elegantno scenografijo je omogočil, da so liki in njihove interakcije prišle do izraza, s spretno uporabo svetlobe in sence pa je poudaril emocionalne podtone vsakega prizora. S kombiniranjem zgodovinskih in modernih oblačil je opero postavil v sodobnejši kontekst, poudaril brezčasnost njenih osrednjih vprašanj in tako omogočil gledalcem, da se bolj neposredno povežejo z zgodbo. Kot scenska elementa je uporabil celo ogromen hladilnik, poln alkohola, in tablični računalnik z zdravilnimi močmi.

Hanekejeva postavitev Così fan tutte v Teatru Real je doživela topel sprejem tako pri kritikih kot pri občinstvu. Njegov inovativni pristop je pokazal, da tudi dela iz kanona klasične opere lahko nosijo sveža in relevantna sporočila, ko so interpretirana skozi prizmo sodobne umetniške senzibilnosti.

Preberi več