Pojdite na vsebino

Mark Cosgrove in Tara Judah – Kuriranje in skupnost: v zagovor neodvisnemu kinu

Watershed je bil ustanovljen leta 1982 kot medijski center, posvečen tako filmski produkciji kot prikazovanju filmov. Je prvi britanski neodvisni kino z več dvoranami zunaj Londona. Vzpostavil se je kot eden britanskih vodilnih arthousekinov, bil pa je tudi med prejemniki podpore Britanskega filmskega inštituta (BFI) za regionalno politiko razvoja kinodvoran v 80. letih. Danes je voden na način razvojnega središča in je del trenutne mreže BFI za britanska filmska občinstva, pa tudi regionalne filmske razvojne strukture. Medtem ko je Watershed opustil svojo izvorno dejavnost – filmsko produkcijo, se je razvijal s pomočjo BFI mreže za razvojne strategije. Osredotočil se je na medijsko umetnost z vzpostavitvijo lastnega Pervasive Media Studia – ta studio je obenem skupnost, posvečena raziskovanju širokega spektra kreativnih tehnologij. Kljub svoji priljubljeni kavarni/baru in bolj komercialnim prodajnim prostorom je Watershed v osnovi še vedno neodvisen kulturni prostor in art kino. V času brexita, covida, vzpona pretočnih platform in neskončnih možnosti, ki jih ponuja ekonomija pozornosti, se je neodvisni kino znašel pred številnimi izzivi. Ob predstavitvi načinov, na katere so kuratorske prakse prisluhnile skupnosti in postale bolj vključujoče, bosta predavatelja razmišljala o statusu neodvisnega kina v spreminjajoči se kinokrajini. 

Tara Judah je doktorska kandidatka na University of West of England v Bristolu. V sodelovanju z Watershedom in Univerzo iz Exterja se v svojem raziskovalnem delu osredotoča na vlogo neodvisnih kinov v času kulture na zahtevo. Je tudi urednica spletnih revij in portalov, kot sta Senses of Cinema in MUBI.

Mark Cosgrove že več kot trideset let deluje na neodvisni filmski sceni. Je kurator v kinu Watershed v Bristolu. Kuriral je mnogo potujočih in tematsko raznolikih programov na temo novega evropskega filma in neodvisnega Hollywooda, retrospektivo Claire Denis, Urlicha Seidla in Fukasakuja Kinjija. Pred kratkim je ustanovil festival restavriranih in arhivskih filmov Cinema Rediscoverd. Je tudi gostujoči predavatelj na University of West of England v Bristolu.