Pojdite na vsebino

Mattias Frey – Algoritmi in občinstva

V zadnjih letih so avtomatični računalniški procesi, vključno z algoritmi in umetno inteligenco, bistveno spremenili način, na katerega ustvarjamo, izbiramo in uživamo filme. Predavanje bo preko analize algoritemskih sistemov priporočanja za pretočne platforme, kot je Netflix, obravnavalo to širšo problematiko iz perspektive občinstev.

Za veliko komentatorjev predstavljajo sistemi priporočanja, ki uporabljajo algoritme za predlaganje vsebin, zanimivih za gledalce na podlagi njihovih zgodovin gledanja, nov način povezanosti med kulturnimi objekti in ljudmi. Medtem ko računalniški znanstveniki in poslovni guruji cenijo izboljšane sposobnosti za merjenje priporočil, akademiki in aktivisti poudarjajo nevarnost teh balončkov.

Zanimivo, da tako zagovorniki kot kritiki izhajajo iz iste predpostavke, namreč, da so algoritemski sistemi priporočanja učinkoviti, močni, brez primere in široko uporabljani. Na podlagi dolgoročnih raziskav študij občinstev bo predavanje premislilo ta konsenz in poskušalo odgovoriti na vprašanja: do kakšne mere in kako resnična občinstva uporabljajo algoritme za izbiranje filmov? Kako se ti sistemi vključujejo v druge načine spoznavanja, izbire in gledanja filmov? Ali občinstva zaupajo tem sistemom, ali jih poznajo ali jim je zanje vseeno?

Mattias Frey je vodja oddelka za medije, kulturo in kreativne industrije na Univerzi City v Londonu. Njegova najnovejša monografija Netflix Recommends: Algorithms, Film Choice and the History of Taste (University of California Press, 2021) je leta 2023 prejela nagrado za najboljšo monografijo, ki jo podeljuje Britanska zveza za film, televizijo in filmske študije. Je avtor številnih člankov in monografij.