Pojdite na vsebino

Oskar Ban Brejc – Zatopljenost in njena spodletelost: Film in tehnologija

Prispevek bo razmišljal o situaciji, v katero je postavljen sodobni filmski gledalec oz. uporabnik. Ali lahko razločimo trenutek, v katerem je povsem prevzet od podobe, in trenutek, v katerem se podobi privoščljivo posmehne? Se ta trenutka sploh lahko pojavita v čisti obliki? Pri tem imajo pomembno vlogo sodobna tehnologija in podobe, ki ji zvesto sledijo ali pa se ji ironično posmehnejo.

Kakšno je razmerje med podobo, ki tehnologijo privzame kot svoje osnovno estetsko določilo, in podobo, ki si najnovejše tehnologije ne more privoščiti? Poleg popolne gladke digitalnosti nas bodo zanimali trenutki, ko se aplikacije nehajo odzivati, ko izgubimo internetno povezavo, ko crkne baterija. Zaglitchana tehnologija in morje sodobnih klišejev bosta opori, ob katerih se bomo skušali približati situaciji današnjega občinstva.

Oskar Ban Brejc je študent filozofije. O filmu piše kritiške in teoretske tekste za reviji KINO! in Ekran. Je so-redaktor oddaje o filmu Temna zvezda na Radiu Študent. Leta 2022 se je udeležil delavnice filmske kritike The FIPRESCI Warsaw Critics Project. Leta 2023 je prejel nagrado Nike Bohinc za teoretski tekst.