Pojdite na vsebino
fotografija predavanja pred projekcijo

Slovenska kinoteka omogoča organizirane filmske projekcije za šolske skupine. Te lahko potekajo v okviru vzgojno-izobraževalnega programa Kino-katedra ali pa kot samostojne projekcije brez organiziranega predavanja in filmske analize. V kinotečnem arhivu najdete bogat nabor filmskih klasik, ki jih nudimo na ogled. Med njimi so tudi dela slovenskih filmskih ustvarjalcev.

Cena za ogled filma z uvodom znaša 4 € na učenca, prisotnih pa mora biti najmanj 10 učencev. Za šolske skupine nad 60 učencev je pri ogledu filma mogoč dodatni popust, profesorji in spremljevalci učencev ali dijakov pa imajo prost vstop. V ceno ni nujno vključen najem filma. V šolskem letu 2021/2022 v okviru razstave France Štiglic – filmska zapuščina priporočamo predvsem dela tega velikana slovenskega filma, v nadaljevanju pa najdete še nekaj možnih filmskih naslovov, ki jih priporočamo za ogled šolskih skupin.

V ponudbi Distribucije Kinoteka priporočamo nekaj filmov, primernih za ogled šolskih skupin.

Program risank Medved Bojan
Program risanih animiranih filmov Branka Ranitovića o ljubeznivem medvedu Bojanu, ki z barvami in čopičem poživlja, ureja in preureja svet okoli sebe.

Program risank Krtek
Avtor priljubljenih čeških risank Zdeněk Miler je ustvaril okoli sedemdeset kratkih risanih filmov, med katerimi je svetovno priznanje dosegel z risankami o krtku, ki so jih prikazali v več kakor osemdesetih državah sveta. Risanke prikazujejo miroljubnega krtka z velikimi očmi in njegove živalske prijatelje, ki so prepoznavni tudi po tem, da ne govorijo. Mali zvedavi čriček pa s svojo violino potuje po svetu, kjer sreča marsikoga in marsikaj.

Skrivnost Méliès (Le mystère Méliès)
Éric Lange, Serge Bromberg, Francija, 2020, 59′
Osupljiva zgodba o genialnem Georgesu Mélièsu (1861–1938), izumitelju gledališkega žanra féerie na velikem platnu, ki je v besu uničil svojih 520 filmov, in o prav tako osupljivi oživitvi teh filmov. Vsestranski Méliès je rad postavljal pred kamero tako sebe kot igralce, oblikoval odrske scenografije in ustvarjal domiselne trike. Toda spreminjajoči se okus občinstva in prehod filma v industrijsko dobo sta uničila njegovo »škatlo za sanje«. Leta 1923 je Georges Méliès svoja dela, ki jih ni več zmogel hraniti, v obupu sežgal. Dokumentarec, ki ga spremljajo komentarji filmskih zgodovinarjev in režiserjev Costa-Gavrasa in Michela Gondryja, vsebuje množico odlomkov iz Mélièsovih filmov. Začne se z dejanjem požiga, nato izriše Mélièsovo burno življenje, pa tudi čudežni lov na kolute, za katere so mislili, da so izgubljeni. Méliès jih je kakor komični iluzionist uničil, zato da so se lahko pojavili na drugem koncu sveta, natančneje: v ameriški podružnici Mélièsovega podjetja, ki je hranila kopije.

Ob ogledu dokumentarnega filma Skrivnost Méliès priporočamo tudi ogled dveh Mélièsovih klasik:

Kokoš z zlatimi jajci (La poule aux oeufs d’or)
Gaston Velle, Francija, 1905, 13′
Srednji vek, sejem v majhnem mestu. Na mestnem trgu se tare radovednežev, trgovcev, kupcev in vojakov. V množici opazimo dva pustolovca, glavna junaka filma. Po basni Jeana de la Fontaina posneta čarovnija se lahko začne.

Potovanje na Luno (Le voyage dans la lune)
Georges Méliès, Francija, 1902, 14′
Komična znanstvenofantastična zgodba v tridesetih prizorih o pripravah, letu in pristanku rakete pripoveduje o skupini šestih učenjakov, znanstvenikov, ki se odpravijo na Luno (gre za prvo človekovo odpravo na Luno). Nanjo se izstrelijo s kapsulo, ki se zapiči v Lunino oko. Na Luni doživijo mnogo čudovitega, med drugim jih ujamejo posebna podzemna bitja, a jim ubežijo, ko z Lune popadajo v ocean na Zemlji …