Pojdite na vsebino

Slovenska kinoteka bo vnovič gostila čezmejni filmski festival Poklon viziji, ki ga že štirindajsetič pripravlja Kinoatelje v sodelovanju s partnerskimi institucijami. Festivalsko popotovanje bo preželo več mest, najbolj intenzivno dogajanje pa bo postavljeno v goriški mesti na meji, kjer se bodo v tridnevnem programu (med 18. in 20. oktobrom 2023) predstavila tako dela uveljavljenih avtorjev, kot je letošnji gost, prejemnik nagrade Darko Bratina, Stefan Komandarev, in kratkometražni izbor iz festivalske sekcije Prvi Poleti. To sekcijo še naprej prežema želja predstaviti sveže, inovativne in eklektične kratke filme najrazličnejših žanrov, ki težijo k odkrivanju novih filmskih govoric.

Kinoatelje z nagrado Darko Bratina v ospredje postavlja filmske avtorice in avtorje, ki s svojimi angažiranimi kinematografijami gledalcu ponudijo priložnost za poglobljen razmislek o pogosto zapostavljenih vprašanjih sodobne družbe. Komandarev prejme nagrado za svoj poglobljen filmski opus dokumentarnih in igranih filmov, ki je v preteklih treh desetletjih s prepoznavno naracijo kritičnega premišljevalca sodobnosti zaznamoval ne samo bolgarsko, temveč tudi evropsko kinematografijo. Gledalca prisili, da se sprašuje o pomenu ideologije in veroizpovedi, državnih in etničnih meja, o socialnih neravnovesjih ter politični korupciji.

Letošnja edicija prinaša nekaj novosti, obsežen program festivala pa bo zaobjel tudi pogled nazaj, v pretekle edicije, saj se na Poklon viziji vrača eden od starih prijateljev festivala. V sodelovanju z Združenjem armenskih direktorjev fotografije in režiserjem Harutinom Hačatrianom, prejemnikom nagrade Darko Bratina leta 2009, bomo z izborom kratkih in celovečernih filmov in razstavo o Armenski kinoteki zaznamovali stoletnico armenskega filma.

Festival, ki sloni na vrednotah medkulturnega dialoga, je tudi del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025.

Aktualno