Pojdite na vsebino

V četrtek, 12. oktobra, ob 21. uri bo v Kinoteki projekcija glasbenega dokumentarca švicarskega avtorja Stefana Schwieterta Accordion Tribe, ki na turneji po Evropi spremlja legendaren istoimenski mednarodni harmonikarski kvintet v sestavi Guy Klucevsek, Maria Kalaniemi, Lars Hollmer, Otto Lechner in Bratko Bibič. Pet karizmatičnih harmonikarjev, skladateljev in virtuozov z vseh koncev sveta, s petimi različnimi kulturnimi in glasbenimi jeziki ruši stereotipe, povezane s harmoniko, in umesti dediščino tega fascinantnega inštrumenta v kreativni milje sodobne glasbe.

Projekcija filma napoveduje koncert tridesetčlanskega ženskega orkestra AccordiOna, ki bo v petek, 13. 10. 2023, ob 21. uri v Atriju ZRC SAZU na Novem trgu 2 v Ljubljani. Orkester AccordiOna sestavljajo dijakinje, študentke in profesorice harmonike iz Slovenije, Hrvaške in Italije pod dirigentsko taktirko Radmile Bikić Magdić. Orkestrantke bodo družno z gosti in gostjo, Ottom Lechnerjem, Paulom Schuberthom, Heidelinde Gratzl in Klemnom Lebnom, izvedle koncertni program skladb kvinteta Accordion Tribe, Marie Kalaniemi, Guya Klucevska in Larsa Hollmerja. Otto Lechner, Bratko Bibič, prav tako člana imenovanega kvinteta, in mladi avstrijski akordeonist ter skladatelj Paul Schuberth bodo program dopolnili in razširili s skladbami, ki so jih ustvarili za dunajski petnajst članski harmonikarski orkester Die Wiener Zieharmoniker (Dunajski Filharmonikarji).

Pomembna posebnost programa sta premierni izvedbi dveh novitet: trio za klavirsko harmoniko in dve bas harmoniki v izvedbi avtorja skladbe O. Lechnerja, H. Gratzl (1. bas harmonika) in Katarine Peroša (2. bas harmonika) – gre za redek primer glasbene literature za tovrstno zasedbo ter duet akordeonov v izvedbi P. Schubertha in avtorja skladbe Klemna Lebna, ki jo je napisal posebej za to priložnost, ki pa zagotovo ne bo tudi zadnja. Koncert bo sklenila skladba »Korakanje v nikamor« avtorjev Schubertha, Bibiča in Lebna, s katero bo AccordiOna dan kasneje ponovno nastopila v okviru skladbe War/Vojna na koncertu Laibach Alamut v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Aktualno