Pojdite na vsebino

V zadnjem poglavju letošnjega andragoškega programa Kino-katedra za pedagoge nas čaka svojevrstno doživetje, ki ga pripravljamo v sodelovanju s projektom Evropska prestolnica kulture: GO 25! Nova Gorica / Gorizia, v sklopu simpozija VZHOD / ZAHOD Meja skozi film in zgodovino, ki bo potekal 9. 5. 2023 v Gorici in 10. 5. 2023 v Ljubljani.

Skozi obravnavo posebne vrste dokumentarne produkcije gibljivih podob – filmskih obzornikov bomo preko primerov iz različnih zgodovinskih obdobij domače in svetovne produkcije pokazali, kako se je ustvarjalni naboj obzornikov spreminjal, prilagajal ter podrejal različnim sistemom, neredko pa tudi spodjedal in kritično razgaljal dogajanje v družbeno-politični realnosti. Osvetlili bomo njihov informacijski naboj in propagandne težnje, hkrati pa opozorili na njihovo protiinformacijsko subverzivnost. Posvetili se bomo tudi njihovi primernosti za uporabo v šolski praksi, še posebej pri predmetih, ki najbolj poglobljeno proučujejo razmerje človeka in sveta.

Program obzornikov iz arhiva Istituto Luce bo predstavila arhivistka Patrizia Cacciani iz rimskega Cinecittà. Projekciji bo sledilo predavanje dr. Dunje Jelenković, raziskovalke na Univerzi Ca’ Foscari v Benetkah. Program bo s predavanjem uvedel dr. Andrej Šprah.

Vabljeni v Kinoteko, kjer se mojstri pogled!

Aktualno