Pojdite na vsebino

Izvršni odbor Mednarodne zveze filmskih arhivov (FIAF) po zadnjih dramatičnih dogodkih v Ukrajini izraža globoko zaskrbljenost za varnost svojih kolegov v Narodnem centru Oleksandr Dovženko v Kijevu, njihovih družin in prijateljev ter edinstvenih zbirk in prostorov te pomembne kulturne ustanove.

Institucije, kot je Nacionalni center Oleksandr Dovženko (član naše zveze od leta 2003), lahko izpolnijo svoje temeljne naloge zbiranja, varovanja in deljenja bogate filmske dediščine svoje države po najvišjih mednarodnih standardih le, če jim je omogočeno delovanje v stabilnem in mirnem okolju.

Kljub strogi politični nevtralnosti je FIAF vse od ustanovitve pred 84 leti dosledno obsojal katastrofalne posledice vojaških spopadov za kulturne ustanove, kot so filmski arhivi naše zveze. Tako kot UNESCO, ki je že vrsto let naš uradni partner, tudi FIAF neguje kulturo miru, saj se zavedamo, da je varovanje kulturne dediščine, zlasti v obdobju oboroženih spopadov, sestavni del trajnostnih strategij, usmerjenih k izgradnji mirnejšega in varnejšega sveta.

Izvršni odbor FIAFA želi v imenu svetovne skupnosti filmskih arhivov svojim kolegom v Kijevu v tem zelo težkem času za njih in njihovo ustanovo izreči solidarnost. Zavezujemo se, da bomo pozorno spremljal razmere in storili vse, kar je v naši moči, da bi svojim ukrajinskim podružnicam ponudili podporo in pomoč, kadar koli bo to potrebno.

Bruselj, 24. februarja 2022

Aktualno