Pojdite na vsebino

Pred nami je tretje srečanje andragoškega programa Kino-katedra za pedagoge XI/3 z naslovom Kinematografske vizije svetovnega filma: Shohei Imamura, Balada o Narajami (Narayama bushi-ko, Japonska, 1982)

V tokratni epizodi se podajamo v osrčje japonske kinematografije, ki se ponaša z vrsto izjemnih avtorskih imen. Med njimi posebno mesto inventivnega, avantgardnega in provokativnega ustvarjalca zavzema Shohei Imamura. V njegovem obsežnem opusu pa med eno najbolj kontroverznih del sodi prav Balada o Narajami, s katero si je japonski mojster predvsem po zaslugi zlate palme na festivalu v Cannesu, ki jo je prejel za film, dokončno utrdil tudi mednarodni sloves. A po prepričanju slovitega kritika Rogerja Ebert kljub prestižni nagradi to ni »tiste vrste film, ki bi postal uspešnica, celo v krogih umetniškega filma ne. Preveč je introspektiven, preveč brezbrižen spričo krutosti, preveč ‘japonski’. A ravno zato je še toliko bolj vznemirljiv.« V naši interpretaciji se bomo s filmom soočili predvsem v perspektivi teorije filmskega naturalizma Živojina Pavlovića, ki jo je opredeljeval skozi konceptualnost poezije surovosti, estetike odvratnega in drastične podobe kot elementov zasnove uničujoče asociativnosti filmske umetnosti.

Decembrsko srečanje Kino-katedre je na sporedu v sredo, 6. 12. 2023 ob 17. uri, sestavljajo pa ga kratek uvod z najavo filma, filmska projekcija ter predavanje in razprava z udeleženkami in udeleženci. Za prijavljene obiskovalce je program Kino-katedra za pedagoge brezplačen. Gratis vstopnice na svoje ime lahko prevzamete (najkasneje petnajst minut pred začetkom srečanja) na blagajni Kinoteke.

Predavanje in pogovor pripravlja ter izvaja doc. dr. Andrej Šprah (sodelavec pri andragoško-pedagoških programih Slovenske kinoteke in docent za področje filmskih in televizijskih študijev na AGRFT Univerze v Ljubljani in na Oddelku za kulturne analize Univerze Alpe-Adria v Celovcu).

Aktualno