Pojdite na vsebino

Med najvišjimi priznanji Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti za leto 2023 sta tudi dve imeni s področja filmske ustvarjalnosti. Veliko Prešernovo nagrado prejme edinstvena multidisciplinarna umetnica Ema Kugler, ki smo ji v Slovenski kinoteki letos posvetili obširno retrospektivo, režiser Matevž Luzar pa za film Orkester prejme nagrado Prešernovega sklada.

Strokovna komisija za avdiovizualne umetnosti je v svoji utemeljitvi Prešernove nagrade zapisala, da je Ema Kugler v slovenskem filmu »ime izjeme«, saj njen film »ni narativen (…), temveč evokativen«, podobe v njenih filmih pa so »rafinirano estetizirane, a naj so še tako fascinantne, so obenem tudi nelagodne. Ker so tako prepredene z režami, bodisi tako konkrentimi, kot so odprte rane ali zemeljske razpoke in prepadi, ali tako abstraktnimi, kot so časovne in prostorske vrzeli ali vrzeli med heterogenimi podobami. Iz teh rež vznikuje tisto, kar je v kuglerjevskem filmu videti kot »najslabše«, če ne kar tragično: nenehno ponavljanje in reproduciranje figur oblasti, prisilnega in prosto-voljnega podrejanja ter prežemanja nagona življenja in nagona smrti.«

Režiser in scenarist Matevž Luzar pa je strokovno komisijo navdušil s filmom Orkester, ki ga je posvetil domačemu Zagorju in s tem »z veliko empatije nagovoril slovenskega malega človeka, razgrnil njegove sanje in skrbi, ustvaril izvirno, a prepoznavno komiko z duhovitimi obrati, situacijami in poudarki hkrati pa je »z blago socialno kritiko ošvrknil predvsem slovensko družbo, kar film podčrta z grenkim podtonom«.

Prešernovo nagrado za življenjsko delo poleg Eme Kugler prejme tudi akademski slikar Herman Gvardjančič, skladove nagrade pa poleg Matevža Luzarja še pisatelj in novinar Dušan Jelinčič, skladatelj Drago Ivanuša, pianist Aleksander Gadžijev, akademski slikar Nikolaj Beer in arhitekturni atelje Medprostor. Iskrene čestitke vsem nagrajencem!

 

Aktualno