Pojdite na vsebino

V novem poglavju letošnjega andragoškega programa Kino-katedra za pedagoge nas čaka nemara najbolj presunljivo delo romunskega novega vala, film 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva, s katerim je režiser Cristian Mungiu dokončno utrdil sloves romunskega »filmskega čudeža« kot enega nepričakovanih, a zato toliko večjih presenečenj med ustvarjalnimi kinematografskimi preboji enaindvajsetega stoletja.

Delo, ki je leta 2007 prejelo prestižno zlato palmo in nagrado združenja filmskih publicistov FIPRESCI na slovitem festivalu v Cannesu, predstavlja prelomni podvig vpogleda v travmatično dejanskost romunskega totalitarizma. Avtor s kirurško natančnostjo secira tragične posledice prežetosti družbe z ideologijo, ki si ni prizadevala nadzorovati (in kaznovati) samo odkritega nasprotovanja, temveč se je silovito zajedala v intimo in zavest posameznika, družine, skupnosti … ter krepila strah, nezaupanje, samopašnost in nespoštljivost med ljudmi.

Film 4 meseci, 3 tedni in 2 dneva odpira vprašanja opravljanja nezakonite prekinitve nosečnosti in tragičnih posledic takšne odločitve v okolju, kjer je bilo tovrstno dejanje najstrožje prepovedano. Mungiu z radikalnimi ustvarjalnimi rešitvami, kjer so v ospredju preudarni minimalistični posegi, zasnavlja svojevrstno etično estetiko, ki predstavlja eno najznačilnejših odlik njegove avtorske poetike in stilistike, s katero odkriva razsežnosti globokega humanizma v najbolj nečloveških situacijah in preizkušnjah.

Novo srečanje bo na sporedu v sredo, 15. 2. 2023 ob 17:00 uri, sestavlja pa ga kratek uvod z najavo filma, filmska projekcija, predavanje doc. dr. Andreja Špraha in pogovor z udeleženkami in udeleženci.

Prijave na Kino-katedro še vedno sprejemamo na elektronskem naslovu andrej.sprah@kinoteka.si.

Aktualno