Pojdite na vsebino

Urška Djukić in Émilie Pigeard na podelitvi evropskih filmskih nagrad. Foto: Sebastian Gabsch za EFA.

Včeraj so v Reykjaviku podelili evropske filmske nagrade (EFA). V kategoriji kratkih filmov je nagrado za najboljši film prejel animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserk Urške Djukić in Émilie Pigeard. Film o babičinih spominih na mladost in intimno življenje oriše položaj slovenske ženske v prvi polovici 20. stoletja. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače, režiserka pa je ob prejemu nagrade povedala, da je ta nagrada »darilo za vse ženske, katerih glas je bil skozi zgodovino neslišan, zavračan in izkrivljen« in da je, kot je povedala igralka Vicky Krieps, »sedaj  čas, da ženske pozdravimo vse rane iz preteklosti, se jasno izrazimo, smo slišane in upoštevane v družbi.« 

prizor iz filma Babičino seksualno življenje
Babičino seksualno življenje

Veronika Zakonjšek je v Ekranu med drugim zapisala, da gre pri filmu Babičino seksualno življenje za »preplet intimnih zgodb /…/ ter duhovito, razigrano animacijo, ki težko temo razbremeni z ravno pravo mero humorja, pred nami razpre generacijsko travmo žensk, ki jim je (bil?) pod patriarhalnim ustrojem družbe zanikan vsakršen užitek, občutek varnosti ter partnerske intime. Njihova seksualnost je omejena na reproduktivno funkcijo dojenja in rojevanja potomcev, kar nam filmska pripoved, postavljena v perspektivo babice, naše prednice, slika s skorajda otroško risano animacijo sodčkastih materinskih figur, ki v utesnjenih hiškah iz sebe izstreljujejo jokajoče otroke, se spreminjajo v krave mlekarice ter pred vrati neuspešno zadržujejo militaristične može, ki s svojimi tiči v rokah vehementno marširajo proti njihovim razgaljenim, ranljivim, od rednih zakonskih posilstev razbolelim vaginam.« (Ekran januar/februar 2022)

Babičino seksualno življenje si lahko med 13. in 15. decembrom ogledate na Bazi slovenskega filma.

prizor iz filma Babičino seksualno življenje
Babičino seksualno življenje

V kategoriji European Discovery – Prix FIPRESCI, namenjeni igranim prvencem, pa je slavila slovenska manjšinska koprodukcija Telesce italijanske režiserke Laure Samani, na starodavno krščansko izročilo Furlanije – Julijske krajine oprta pripoved o mladi ženski, ki se s svojim mrtvorojenim otrokom odpravi proti posebnemu svetišču, kjer otroke oživijo za en sam dih – ravno toliko, da jih krstijo in rešijo njihovo dušo večnega tavanja v predpeklu.

prizor iz filma Telesce
Telesce

21. januarja ob 17. uri si boste lahko film Telesce ogledali tudi na sporedu Slovenske kinoteke, v okviru festivala balKam.

Aktualno