Pojdite na vsebino

Prizor iz filma Ne čakaj na maj. Foto: arhiv SFC.

Društvo slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI v sodelovanju z revijo za film in televizijo Ekran ter s podporo Slovenskega filmskega centra v sklopu Slovenskega tedna filma razpisuje natečaj za najboljšo filmsko kritiko o izbranem slovenskem ali evropskem filmu. K sodelovanju vabimo vse dijake in dijakinje srednjih šol, ki se želijo preizkusiti v pisanju filmske kritike o poljubnem slovenskem ali evropskem filmu (igranem, dokumentarnem, animiranem ali kratkem). Raznolik nabor filmov za ideje in filmskokritiške motivacije vam omogoča spletna platforma Baza slovenskih filmov, do katere lahko brezplačno dostopate preko knjižnične izposoje, obširno zbirko filmov pa najdete tudi na straneh nove filmske knjižnice RTV Slovenija Filmoteka. Dobrodošle so tudi kritike, namenjene slovenskim in evropskim televizijskim serijam.

Tekst naj vsebuje od 3500 do največ 4000 znakov s presledki ter naslov, priporočeno pa je tudi upoštevanje priloženih smernic za pisanje filmske kritike in navajanja filmskih naslovov. Tekste do najkasneje 19. decembra 2022 pošljite na info@ekran.si. Vsak dijak in dijakinja lahko na natečaj prijavi eno kritiko. S prijavo na natečaj avtorji in avtorice dovoljujejo objavo svojega teksta v reviji Ekran.

Natečaj bo potekal anonimno, zato v spletni nabiralnik info@ekran.si sprejemamo pošto, ki naj vsebuje kombinacijo dveh wordovih dokumentov. Prvi dokument naj vsebuje filmsko kritiko, ob kateri je pod naslovom navedena 6-mestna šifra (poljubna kombinacija številk in velikih tiskanih črk), v drugem priloženem dokumentu pa naj bodo pod isto šifro navedeni osebni podatki avtorja teksta: ime, priimek, e-poštni naslov in naziv ter razred srednje šole, ki jo obiskuje.

Prejeta dela bo ocenila žirija, sestavljena iz treh filmskih kritikov in kritičark, članov in članic društva FIPRESCI ter rednih sodelavcev in sodelavk revije Ekran. Nagrade bodo razdelili med tri najboljše tekste, ki bodo objavljeni tudi v reviji Ekran maj/junij.

NAGRADNI SKLAD
1. mesto: objava v reviji, celoletna naročnina na Ekran in brezplačna udeležba na filmskokritiški delavnici Do zadnje besede.
2. mesto: objava v reviji in knjiga Teorija filma: uvod skozi čute.
3. mesto: objava v reviji in knjiga Teorija filma: uvod skozi čute.

Vsi sodelujoči bodo o izidu natečaja po e-pošti obveščeni v ponedeljek, 9. januarja 2023.

Aktualno