Pojdite na vsebino

Festival neodvisnega filma

28. maja 2022 – 29. maja 2022

Pojem neodvisnega filma ima dva obraza. V okoljih z razvito filmsko industrijo in prevladujočo kinematografijo, ki duši vsako drugačnost, gre za male, od velikih neodvisne producente, ki imajo pomembno vlogo pri uveljavljanju bolj avtorskega pristopa k filmski ustvarjalnosti. V produkcijsko manj razvitih okoljih, kot je tudi naše, pa mislimo bolj na neodvisne avtorje kot na neodvisne producente. Tu gre za filmsko ustvarjalnost, ki svojega mesta ne išče znotraj prevladujoče kinematografije, ampak oblikuje svojo posebno nišo.

V okolju, kjer ni velikih monopolnih producentov, je bolj pomembna neodvisnost mišljenja in odnosa do ustvarjalnosti. Neodvisni karakter daje filmu neodvisna drža njegovih ustvarjalcev, ki se večkrat ne ozirajo na to, ali bo film ugajal širokemu krogu gledalcev ali ne. Takšen film je osvobojen (samo)cenzure. Je progresiven, raziskovalen, drzen, dovoli si delati napake v iskanju neke nove filmske poetike. Skratka – je svoboden.

22. Festival neodvisnega filma se letos po dvoletnem korona-premoru spet vrača, tokrat v novem terminu in na novi lokaciji: namesto v tradicionalnem jesenskem terminu bo festival potekal v mesecu ljubezni, pretesno Skladovnico pa bo zamenjala odlična dvorana Slovenske kinoteke. A koncept ostaja isti: prikazati vso raznovrstnost in bogastvo slovenske neodvisne filmske krajine.

Festival organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Več informacij o festivalu na www.fnf.si.

prizor iz filma Ringlšpil