Pojdite na vsebino

Festival V-F-X Ljubljana

19. maja 2022 – 21. maja 2022

Slovenska kinoteka, Cukrarna bar, Baza slovenskih filmov

Druga izdaja mednarodnega festivala eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana, ki ga organizirata SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA in Slovenska kinoteka, v treh festivalskih dnevih predstavlja raznolike avtorske poetike, raziskovanja in eksperimentiranja na področju umetniškega videa in filma.

Začnemo s predavanjem o etičnem kuriranju filma in videa kuratorke in sodirektorice evropskega Media Art Festivala EMAF v Osnabrücku Katrin Mundt. Posebej za festival je pripravila tudi izbor eksperimentalnih in esejističnih filmov z naslovom Zagonetke. Marina Kožul, sodirektorica festivala eksperimentalnega filma 25fps iz Zagreba, je sestavila program eksperimentalnih filmov Dinamika prostora hrvaških avtoric različnih generacij. Retrospektiva priznanega hrvaškega avtorja Vladislava Kneževića, ki od leta 1988 ustvarja samosvoj opus v duhu avantgardne rabe filmskega jezika, bo prikazana v več sklopih. Del programa bo predvajan v stereoskopski 3D projekciji, na VR točki v kavarni kinoteke pa se boste lahko potopili v 360-stopinjski prikaz njegovega filma Aqualia (2021). Z avtorjem pripravljamo tudi mojstrsko delavnico, namenjeno mladim ustvarjalkam in ustvarjalcem. V sodelovanju z arhivskim oddelkom Slovenske kinoteke premierno predstavljamo dva digitalno restavrirana filma in iz 8 mm filmskega traku prikazujemo zgodnja dela Vinka Rozmana, enega od pionirjev amaterskega filma v Sloveniji. Pomemben del festivala predstavlja kuriran program dijaških in študentskih filmov in videov V-F-X: Gen.Z, ki bo na ogled na spletni platformi Baza slovenskih filmov. Festival zaključujemo z novo edicijo raziskovalnega AV projekta Luke Prinčiča. Performans trans.fail/xenotopic.network bo premierno izvedel v Cukrarna baru. Po performansu sledi druženje ob zvokih DJ Le Berga.

Glejmo Video, Film in eXperiment!

Več informacij na spletni strani SCCA-Ljubljana: http://www.scca-ljubljana.si/v-f-x-ljubljana-2022.

Programska ekipa festivala: Vesna Bukovec, Peter Cerovšek, Igor Prassel, Varja Močnik
Gostujoče kuratorke in kuratorji: Matevž Jerman, Marina Kožul, Katrin Mundt
Strokovna sodelavca: Miha Kelemina, Lara Plavčak
Celostna podoba: Vesna Bukovec
Produkcija: SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA in Slovenska kinoteka
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Sklad Kultura nova
Partnerji: Goethe-Institut Ljubljana, Hrvaški avdio-viualni center (HAVC), Društvo hrvaških filmskih delavcev (DHFR), Emanat, Cukrarna bar, Baza slovenskega filma, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Ljubljana, Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici, AVA – Akademija za vizualne umetnosti, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana
Zahvala: Multiversum, Ana Čigon, Rok Govednik, Nika Oblak, Sašo Sedlaček, Sanja Vatić

grafična podoba festivala VFX 2022

Povezane vsebine