Pojdite na vsebino

Kino-katedra za pedagoge / + za izven

V novi epizodi Kino-katedre za pedagoge se bomo podali na redkeje obravnavana področja žanrskega filma – konkretneje v območje filmske grozljivke in enega njenih najbolj eksploatiranih podžanrov: zombijevskih filmov ali zombijad.

Film, ki se mu bomo posvetili tokrat je celovečerni prvenec Georga A. Romera Noč živih mrtvecev (Night of the Living Dead, ZDA, 1968), ki predstvalaj tudi začetek (pod)žanra modernega zombijevskega filma. V analizi in interpretaciji filma se bomo posvetili vidikom družbene in politične vloge, ki je imel preporod in prenovitev (pod)žanra v času svojega nastajanja – osredotočili se bomo na problematiko rasizma, seksizma, potrošnitva, kapitalističnega izkoriščanja itn.; hkrati pa bomo preučili tudi žanrsko daljnosežnost ter njegov subverzivni naboj v času velikih družbenih-političnih kriz in gospodarskih pretresov.

POSEBNO OBVESTILO: Z mesecem marcem se menja shema Kino-katedre za pedagoge, ki ostaja brezplačna za vse prijavljene udeleženke in udeležence programa, medtem ko bodo morali neprijavljeni za ogled filma plačati vstopnino. Zato vsi, ki bi se želeli prijaviti v program, lahko to še vedno storite preko elektronskega naslova: andrej.sprah@kinoteka.si (do zapolnitve kapacitet kinotečne dvorane). Vabljeni v Kinoteko, kjer se mojstri pogled!

Filmi cikla

15
februar sreda

17:00

Dvorana Silvana Furlana

4 meseci, 3 tedni in 2 dneva

4 luni, 3 săptămâni și 2 zile

Cristian Mungiu