Slika naslovnice knjige - Poklon Lojzetu Rozmanu

Poklon Lojzetu Rozmanu

Uredila: Lilijana Nedič
Besedila: Zdenko Vrdlovec, Polde Bibič, Lilijana Nedič

Lojze Rozman (1930–1997) je po diplomi na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani leta 1952, postal član ansambla SNG Drame v Ljubljani, ki ji je ostal zvest vse do leta 1994. Rozmanov gledališki opus obsega nad sto vlog, s katerimi je postal eden najbolj markantnih slovenskih odrskih umetnikov zadnjih desetletij dvajsetega stoletja. Za svoje igralske dosežke je prejl številne nagrade.
Nastopil je v 30 celovečernih igranih filmih in številnih televizijskih dramah in nadaljevankah. Na filmu je debitiral v drami Svet na Kajžarju leta 1952. Med najopaznejše vloge v njegovem filmskem opusu spadajo vloge v filmih Igorja Pretnarja (Pet minut raja, Samorastniki), Franceta Štiglica (Ne joči, Peter, Tistega lepega dne, Balada o trobenti in oblaku), Janeta Kavčiča (Akcija, Minuta za umor) ter vloga Vuka v filmi Zgodba, ki je ni Matjaža Klopčiča, za katero je na filmskem festivalu v Pulju prejel priznanje za glavno moško vlogo. Za vlogo očeta v filmu Nekdo drug je prejel priznanje Metoda Badjure na Festivalu domačega filma v Celju leta 1989.

V Poklonu Lojzetu Rozmanu avtor Zdenko Vrdlovec podrobno oriše Rozmanove filmske in televizijske vloge, Lilijana Nedič je prispevala biografijo in filmografijo.

Slovenska kinoteka, Ljubljana 2010
ISBN 978-961-6417-61-7
Zbirka Poklon

6,26 

Na zalogi


Dostava po pošti: 2,50 

Izdelek bo dostavljen najkasneje v 5 delovnih dneh

Možen tudi brezplačen prevzem na Miklošičevi 28, Ljubljana


Podobni izdelki