Poklon Mirandi Caharija

Uredila Špela Čižman
Besedila: Jasmina Šepetavc, Špela Čižman

Miranda Caharija (1942, Križ/Santa Croce, Italija), slovenska gledališka, filmska in televizijska igralka Miranda Caharija je svojo gledališko pot posvetila Slovenskemu stalnemu gledališču v Trstu, kjer je ustvarjala od leta 1960 do leta 2005. Sodelovala je tudi z italijanskim gledališčem na Reki in v Trstu ter italijanskim eksperimentalnim gledališčem.

Na filmu je debitirala leta 1965 v vlogi Lenke v filmu Jožeta Babiča Po isti poti se ne vračaj, v svoji karieri pa je ustvarila številne vloge v filmih slovenskih režiserjev starejše in mlajše generacije, v filmih nastalih v republikah nekdanje Jugoslavije ter v filmih italijanskih produkcijskih hiš. Med najpomembnejše v njenem filmskem opusu sodijo naslovna vloga v filmu Francija Slaka Eva, vloga Lenke v Po isti poti se ne vračaj ter vloge v filmih Vdovstvo Karoline Žašler (Korlova žena), Ubij me nežno (Julija), Naš človek (Sonja). Za svoje filmsko ustvarjanje je prejela številne nagrade na pomembnih domačih festivalih.

V publikaciji se avtorica besedila Jasmina Šepetavc sprehodi skozi »filmska življenja« zamejske igralke. Knjižica vsebuje tudi igralkino biografijo in seznam filmskih vlog.

Slovenska kinoteka, Ljubljana 2019
ISBN 9789617013092
Zbirka Poklon

6,50 

Na zalogi


Dostava po pošti: 2,50 

Izdelek bo dostavljen najkasneje v 5 delovnih dneh

Možen tudi brezplačen prevzem na Miklošičevi 28, Ljubljana


Podobni izdelki