Pojdite na vsebino

Animirani film Parvana: zgodba o neverjetnem potovanju je nastal na osnovi istoimenske mladinske literarne uspešnice kanadske avtorice Deborah Elis. Zgodba se osredotoča na enajstletno deklico, ki se znajde sredi kaotičnega vrtinca družbenih razmer v Kabulu pod nadzorom Talibanov leta 2001. Po aretaciji svojega očeta je primorana privzeti vlogo in podobo dečka, da lahko v okolju, kjer so ženske potisnjene na družbeni rob, poskrbi za preživetje družine in se poda na pot iskanja ter osvoboditve svojega očeta. Vsak dan ji predstavlja nov izziv, medtem ko se trudi prinesti domov dovolj hrane in vode, da bi lahko preživljala svojo mamo, sestro in mlajšega brata. Ob tem spozna še eno preoblečeno dekle, Shauzio. Skupaj spleteta vez, ki jima da moč, da vzdržita vojno vihro, ki jeseni 2001 doseže njun prag.

Parvana je koprodukcja studiev Aircraft Pictures Canada, Melusine Productions in priznanega irskega studia Cartoon Saloon, ki je ustvaril čudovite pisane animacije, kot sta Skrivnost iz Kellsa in Pesem morja. Cartoon Saloon se je v svet animiranega filma zapisal kot eden bolj relevantnih sodobnih studiev, ki kreativno, premišljeno in pronicljivo likovno podobo približuje množicam ter odpira družbeno in kulturno relevantne teme, namenjene tako otrokom kot odraslim. Animacija, ki svojo moč najde v podobi, ki se giblje med pravljičnostjo in realizmom, pestri barvni paleti in različnih ustvarjalnih tehnikah, se odvrača od konvencionalne 3D računalniške animacije, ki je dominira v svetu popularnih animiranih filmov.

Film se spopada z odraslimi temami in družbenimi problematikami, ki pa jih slika skozi oči in izkustvo otroka. Sveta, polnega negotovosti, nasilja in predsodkov, pa ne podaja v stereotipnih črno-belih podobah, temveč ga prikaže v kompleksnosti resničnih življenjskih izkušenj in oseb, ki ta svet naseljujejo. Predvsem pa Parvana: zgodba o neverjetnem potovanju slavi vzdržljivost in moč otroškega duha. Je slavje otrok – za otroke, ne glede na njihovo starost in kraj bivanja.

Preberi več