Pojdite na vsebino

Vasko Pregelj v drugi polovici šestdesetih let prejšnjega stoletja posname serijo likovno premišljenih, temačno grotesknih in baročno nadrealističnih eksperimentalnih filmov, v katerih mojstrsko in izvirno prepleta tako ključne tendence prvih zgodovinskih avantgard, usmerjenih v širjenje in raziskovanje formalnih zmožnosti medija, kot tudi za tisti čas absolutno moderne prvine kasnejših avantgard, ki so v filmu brale lirično možnost kar najbolj neposrednega podajanja intimnih čustvenih stanj. Zvok je bil ohranjen in digitaliziran le za dva od petih filmov s programa, zato bo na projekciji Vasko Pregelj – Konstante minevanja, ki bo v Slovenski kinoteki na sporedu 17. maja 2024, koncept zvočne podlage z živim izvajanjem Tineta Vrabiča – Nitza predstavljal vzorčenje obstoječih posnetkov in njihovo reinterpretacijo v sodobni ambientalni obliki, ki bo poskušala ohraniti glasbeni odtis avtorja.

Vasko Pregelj (1948–1985) je bil scenarist in režiser, ki je snemal eksperimentalne filme in v slogu zgodovinskih avantgard raziskoval formalne zmožnosti medija. Realistično pripoved je nadomeščal z asociativnim spajanjem podob. Je avtor petnajstih filmov, posnetih med 1965 in 1982. Pregelj se je udeležil mnogih slovenskih in mednarodnih festivalov, kjer je osvojil številne nagrade. Na Tednu domačega filma leta 1975 je prejel srebrno plaketo Metoda Badjure za režijo filma Nokturno. Poleg filmskega ustvarjanja se je ukvarjal tudi z refleksijo filma za revijo Ekran.

Tine Vrabič – Nitz se je v zadnjem desetletju uveljavil kot eden najvidnejših predstavnikov slovenske elektronske scene. Ustvarja avtorsko glasbo in v živo nastopa na vseh pomembnejših festivalih in dogodkih, je nekdanji dolgoletni programski vodja ljubljanskega Kluba K4 in izkušen DJ z rednimi nastopi v referenčnih evropskih klubih. Je programski direktor festivala Keep in Mind, posvečenega sodobni elektronski klubski glasbi, vodja založbe AmbientSoup in avtor oddaje Senzorama na Radiu Študent, posvečene ambientalni, eksperimentalni in elektroakustični glasbi.

Preberi več