Pojdite na vsebino

Ekran, revija za film in televizijo, letos praznuje šestdeset let izhajanja. Obletnico bo pospremila razstava v Dvorani Silvana Furlana, posvečena vidiku revije, o katerem se najmanj govori, četudi je najbolj viden – oblikovanju.

Ekran je prvič izšel oktobra 1962 na manjšem formatu v velikosti 14 x 20 cm. Po petih letih izhajanja je v želji po »večjih grafičnih možnostih« doživel svojo prvo vizualno prenovo in menjavo formata, ki so jo njeni protagonisti v skoraj manifestnem zapisu utemeljili z besedami: »Revija, zlasti filmska, ne more učinkovati zgolj z besedo.« Čeprav menjave formatov in oblikovalskih pristopov, ki so sledile, niso bile tako revolucionarne kot prva, je vsaka prinesla novo svojevrstno oblikovalsko sporočilnost. Podobno kot lahko po enakem scenariju posnamemo vrsto različnih filmov, lahko kopica besedil in slikovnega gradiva prevzame nešteto različnih postavitev, ki soustvarjajo revijo, ta skupna oblika pa je tista, ki reviji daje ton, vzdušje, identiteto in razširjeno sporočilno vrednost.

V zadnjih šestih desetletjih se je identiteta Ekrana spremenila vsaj sedemkrat, kar je narekovalo razporeditev množice raznolikih številk revije v osem kronoloških obdobij. Vsako izmed njih je na razstavi predstavljeno s povečavo naslovnice in z izborom fizičnih izvodov revije. Razstavljeni izvodi pa ne pričajo zgolj o spreminjajočem se oblikovanju in odnosu do njega, temveč tudi o stanju filma in filmske kulture pri nas od šestdesetih let do danes.

fotografija z razstave Kader - sekvenca - revija

Povezane vsebine

Poišči v Kinotečnem butiku