Pojdite na vsebino

Festivalska jesen prinaša zadnjo številko revije za film in televizijo Ekran v letošnjem letu.

V fokusu številke november/december je pogovor z letošnjim prejemnikom Ekranovega priznanja, Žigo Brdnikom. Priznanje revije Ekran je bilo ustanovljeno leta 2012 v želji, da bi se poudarilo zasluge slovenskih filmskih publicistov in kritičark, ki prispevajo k dvigu filmske kulture v Sloveniji. Podeljuje se izmenično, enkrat za življenjsko delo, drugič pa perspektivnemu mlademu kritiku ali kritičarki. Z nagrajencem se je pogovarjal kolega Jaša Lorenčič, ki zapiše: »Začelo se je z vrečko. V njej pa VHS kasete. Akcija. Borilne veščine. Bruce Lee. Bruce Willis. In vse sinhronizirano. V nemščini. Ja, čudna so pota do priznanja revije Ekran. Ampak vselej hvalevredna. Domala nujna. Žiga Brdnik. Letnik 1985. Maribor.« Lepo vabljeni na podelitev, ki bo potekala v petek, 25. novembra, ob 19. uri v Slovenski kinoteki. Podelitvi bo sledila projekcija filma Kaos (Ran, 1985, Akira Kurosawa).

V zadnji številki leta se poslavljamo od rubrike Časovni stroj, ki nas je tekom leta 2022 spremljala na potovanju skozi zgodovino filma in revije. Na zadnjo postajo bomo s filmom Super 8 (2011, J. J. Abrams) polni nostalgije prispeli konec decembra. Super 8 si bomo ogledali v četrtek, 23. decembra, ob 19. uri v dvorani Slovenske kinoteke, na pogovoru po projekciji pa se nam bodo pridružili agenti podkasta O.B.O.D. Poslavljamo se tudi od Jeana-Luca Godarda, ki se mu v tokratnem In memoriam pokloni Zdenko Vrdlovec, ter od slovenske filmske legende, igralca Radka Poliča, ki v prispevku »Eksperimentiranje z dušo« zasije skozi besede Majde Širca.

Nejc Pohar se je pogovarjal z renesančnim človekom, violinistom, skladateljem, aranžerjem, dirigentom in orkestratorjem Matijo Krečičičem, Petra Meterc pa je na festivalu v Motovunu ujela islandskega avtorja Guðmundurja Arnarja Guðmundssona, čigar film Čudovita bitja (Berdreymi, 2022) si lahko ogledamo v sklopu letošnjega festivala Liffe. V sklopu rubrike Na domačem vrtu predstavljamo igralki Anjo Novak in Živo Selan, ter producentko Katjo Lenarčič. Producentka Marina Gumzi in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar pa se pogovarjata o stabilizaciji nacionalnega filma med globalnimi izzivi ekstremne prihodnosti. Tu so tudi tradicionalne recenzije filmov, televizijskih serij in poročila s festivalov, ki smo jih obiskali.

V tokratnem Ekranu si lahko preberete tudi nekaj odlomkov iz pravkar izšle knjige Rajka Grlića Še ne povedane zgodbe. Gre za avtobiografsko prozo, ki jo avtor splete iz niza kratkih zgodb, beležk, spominov, vinjet, anekdot in opomb pod črto. Predstavitev knjige bo ob prisotnosti avtorja potekala v dvorani Slovenske kinoteke v četrtek, 10. novembra, ob 19.30 v okviru odprtja retrospektive »Rajko Grlić in praška šola na Liffu«.

Za konec nas Igor Bašin v rubriki Glasbofil(m)i popelje v delirij dokumentacije, Robert Kuret pa ob stoletnici filma Nosferatu: Simfonija groze (Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens, 1922, F. W. Murnau) razmišlja o »klasiki, ki bo vedno stala na začetku filmske zgodovine, na začetku zgodovine, ki bo čez stoletja morda obveljala za konec moderne dobe in za začetek nečesa novega.« Film bo Slovenska kinoteka z novo glasbeno spremljavo od mrtvih obudila 27. decembra ob 20. uri v Cankarjevem domu.

Drage bralke in bralci, vabljene in vabljeni k ogledu filmov, druženju in predvsem branju!

Aktualno