Pojdite na vsebino

V časih, ko televizija in internet še nista vstopila v naše domove, so obiskovalci kina veliko težje prišli v stik s podobami svojih priljubljenih filmskih zvezdnikov kot danes, ko nas njihovi obrazi spremljajo na vsakem koraku. Filmski distributerji so za namen promocije filmov in filmskih zvezd izdajali različno promocijsko gradivo, ki so ga oboževalci vneto zbirali. Najbolj priljubljene so bile razglednice s fotografijami zvezdnikov ali prizorov iz filmov, ki so si jih oboževalci nato prizadevali »nadgraditi« z avtogrami svojih idolov. Posebna oblika promocije pa so bile sličice, ki jih je bilo mogoče dobiti ob nakupu različnih artiklov, največkrat tobačnih izdelkov ali slaščic. Ob nekaterih setih sličic so izdajatelji natisnili tudi album, v katerega se je sličice nalepilo. Marsikateri starejši obiskovalci kina se jih še spominjalo in kakšnega tudi še zvesto hranijo.

Naslovnica albuma sličic filmskih zvezd tobačne tovarne Salem iz Dresdna iz leta 1934. Rdeča z zlatim ornamentom na sredini.

Prve sličice igralk in igralcev so se pojavile že v začetku 20. stoletja, najbolj priljubljene pa so bile v času med obema vojnama. Slovenskim gledalcem so bile dostopni predvsem albumi in sličice iz nemškega govornega območja, sčasoma pa so tovrstno reklamo začela uporabljati tudi nekatera slovenska podjetja. V 30. letih je npr. tovarna čokolade Mirim iz Maribora izdala več albumov s sličicami, tako s fotografijami filmskih zvezd kot tudi s prizori iz priljubljenih filmov.

Album sličic filmskih zvezd tobačne tovarne Salem iz Dresdna iz leta 1934. Na zlatem ozadju so slike filmskih zvezdnikov.

V zbirki Slovenske kinoteke hranimo več filmskih albumov, kot predmet meseca pa izpostavljamo enega najbolj dragocenih in bogato opremljenih primerkov – album sličic filmskih zvezd tobačne tovarne Salem iz Dresdna iz leta 1934. Kot pove že naslov – Salem Gold-Film-Bilder –, je album v znamenju zlate barve: rdeča naslovnica je okrašena z zlatim ornamentom, barvne fotografije zvezdnikov pa so umeščene na zlato ozadje. Do sličic so oboževalci prišli z nakupom zavojčka s tremi cigaretami. Album vključuje fotografije takrat priljubljenih ameriških in nemških filmskih zvezdnikov – nekateri, npr. Marlene Dietrich, Greta Garbo, Clark Gable in Lilian Harvey, so zastopani celo z dvema fotografijama.

Preberi več