Pojdite na vsebino

Karol Grossmann, odvetnik, rodoljub, kulturni in politični delavec iz Ljutomera, se je v slovensko zgodovino zapisal predvsem s tem, da je leta 1905 v domačem kraju ustvaril prve slovenske filmske zapise. Bil je izredno razgledan človek, ki je spremljal razvoj na različnih področjih, od umetnosti in tehnike do vrtnarstva in kmetijstva. Zelo ga je zanimala tudi fotografija. Imel je več fotografskih aparatov in med letoma 1903 in 1910 je redno dokumentiral življenje v svoji okolici. Njegov najbolj priljubljen motiv so bili portreti družinskih članov in prijateljev, največkrat posneti v njegovem domu in na vrtu, dogodki v domačem kraju in okolici, okoliška pokrajina. Fotografiral je v lastno veselje in za domačo uporabo in se ni pridružil nobenemu takratnemu lokalnemu fotografskemu društvu.

Ohranilo se je več njegovih fotografij, ki jih hranita Arhiv Republike Slovenije in Slovenska kinoteka. V Arhivu RS hranijo 592 diapozitivov angleškega formata (8,5 x 8,5 cm), v Kinoteki pa hranimo negative na steklu dimenzij 9 x 12 cm.

Kot predmet meseca decembra predstavljamo fotografijo iz kinotečne zbirke – Portret Božene Grossmann. Fotografija je nastala leta 1907 in prikazuje avtorjevo hčerko Boženo na domačem vrtu. Kot ves njegov fotografski opus je tudi ta fotografija tehnično dovršena, z uravnoteženo centralno kompozicijo in figuralnim motivom v ospredju. Tako kot ostali portreti otrok je tudi ta izredno iskren in intimen, hčerka pred kamero stopa sproščeno in zdi se, kot da sama izbira pozo, v kateri jo bo ovekovečil oče s fotoaparatom. Skozi gosto vrtno rastje se na obrazu in oblekici deklice odbliskuje poletna svetloba, kar slogovno spominja na impresionizem, ki je bil v tem okolju takrat v slikarstvu še zelo prisoten in priljubljen.

 

Preberi več