Pojdite na vsebino
prizor iz filma King Kong
V sklopu Jesenske filmske šole bo prikazana tudi kultna akcijska zf pustolovščina King Kong, Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack, 1933 (© 1933 WBEI).

V okviru filmskih zbirk in restavriranja bomo nadaljevali z zbiranjem in obnavljanjem izbranih slovenskih eksperimentalnih in domačih filmov ter tudi v prihodnje nudili podporo pri nastajanju novega celovečernega filma o ustvarjalcih slovenskih eksperimentalnih filmov. V ta namen smo v preteklem letu na napravah Kinoteke poskenirali več kot 90 slovenskih eksperimentalnih filmov in še vrsto domačih filmov. Pred nabavo skenerja in povezanih naprav za digitalno restavriranje je Kinoteka pri zunanjih izvajalcih v desetletnem obdobju obnovila 10 eksperimentalnih filmov. V okviru zmožnosti bomo zato še naprej razvijali hišni laboratorij za digitizacijo in digitalno restavriranje, s pomočjo katerega smo naredili ponovno vidne številne nevidne filme na malih formatih.

Kinoteka bo koordinirala digitizacijo in restavriranje filmov Poletje v školjki Tuga Štiglica in Splav meduze Karpa Godine. Če bo Ministrstvo za kulturo še naprej podpiralo sodelovanja Kinoteke na mednarodni ravni, računamo na oživitev filmov, pri nastajanju katerih so sodelovali slovenski filmski ustvarjalci, kot tudi mednarodnih koprodukcij, ki so nastajale tudi s pomočjo Slovenije (kot npr. Kruh in sol Františka Čapa).

projektorji z razstave Projektorji – stoletje filmskih naprav
Razstava Projektorji – stoletje filmskih naprav

Preberi več