Pojdite na vsebino

Razstava Projektorji – stoletje filmskih naprav

Stoletja filma ne bi bilo brez stoletja filmskih naprav. Od težkih kovinskih strojev, ki so skozi dvajseto stoletje poganjali filmski trak, do sodobnih digitalnih aparatur je razvoj filmskih projektorjev šel z roko v roki z razvojem filma kot ene poglavitnih pripovednih form našega časa. Projektorji na razstavi predstavljajo prerez naprav, ki so v zadnjih sto letih osvetljevale slovenske kinodvorane in sooblikovale našo izkušnjo gledanja filmov na velikem platnu.

V teku dvajsetega stoletja je film doživel številne spremembe. Za gledalce sta bili verjetno najbolj očitni novosti prihod zvoka konec 20. let in postopna prevlada barv. Za proizvajalce projektorjev in kinooperaterje pa sta bila prav tako pomembna pojav širokih formatov v 50. letih ter menjava vira svetlobe z oglenih palic na ksenonske žarnice v 60. letih. Na prelomu tisočletja so se pojavili prvi digitalni projektorji in v dobrem desetletju iz slovenskih kinodvoran izpodrinili filmske trakove.

Razstava ponuja vpogled v tehnološke spremembe predvajanja filmov od 20. let dvajsetega stoletja do danes. Poleg projektorjev za kinodvorane so razstavljene še manjše naprave za ožji, 16-mm filmski trak kot tudi posebni projektorji za filmske in televizijske studie ter kopirke. Posebno mesto med razstavljenimi napravami imajo edini domači projektorji, ki jih je izdelovala tovarna Iskra v Kranju in z njimi opremila dvorane po vsej Jugoslaviji, pa tudi v tujini.

projektorji z razstave Projektorji – stoletje filmskih naprav

projektorji z razstave Projektorji – stoletje filmskih naprav

Povezane vsebine