Pojdite na vsebino

V filmu je vsako oblačilo, ki ga nosi igralec oz. njegov filmski lik, kostum. Kostum je lahko zgodovinski, fantastičen ali realističen oz. iz vsakdanjega življenja in je eno od sredstev, s katerimi režiser  pripoveduje filmsko zgodbo. Filmski kostum igralcem pomaga pri oblikovanju filmskega lika, gledalec pa se z njegovo pomočjo lažje potopi v življenje lika, ki ga igralec upodablja. V zbirku filmskih kostumov hranimo predvsem kostume iz slovenskih celovečernih filmov, ki se večinoma dogajajo v preteklosti in so jih zasnovale znane slovenske kostumografinje.

Rdeč pulover z motivom Snoopyja

Predmet meseca maja predstavlja izjemo v tej zbirki. Rdeč pulover z motivom Snoopyja je igralka Špela Rozin nosila v italijanskem glasbenem filmu iz leta 1967 Mornarji na palubi (Marinai in coperta, r. Bruno Corbucci), kjer  je nastopila v vlogi Donatelle Pellegatti, njen soigralec pa je bil tedaj zelo popularen italijanski pevec Little Tony. Film se dogaja v sodobnem času in igralci nosijo vsakdanja oblačila iz resničnega življenja.

Špela Rozin in Little Tony na snemanju filma Mornarji na palubi.
Špela Rozin in Little Tony na snemanju filma Mornarji na palubi.

Pulover je Slovenski kinoteki, poleg še nekaterih drugih kostumov, ki jih je nosila v slovenskih celovečercih, podarila igralka Špela Rozin.

Preberi več