Pojdite na vsebino

Kurja polt v letu 2023 praznuje jubilejno deseto edicijo! Tako rekoč … Tisto koronsko, ki je leta 2020 odpadla tri tedne pred odprtjem, se trudimo na vse kriplje pozabiti, zato je nikar ne omenjajte. Kurja polt praznuje deseto obletnico, in ker ima rojstni dan, si bo dala duška. Namesto tradicionalne tematske retrospektive z rdečo nitjo, repom in glavo bo letošnja retrospektiva Vse najboljše, Kurja polt! prinesla cvetober naših najljubših filmov … ki so doslej izviseli. Ne zato, ker bi bili slabi, pač pa nasprotno, ker so »predobri«. Otvoritvena Zabava, burleskna antihollywoodska satira komičnih genijev Blaka Edwardsa in Petra Sellersa, ter razjarjen smrtni krik brutalno zatrtega Škotskega višavja v režiji nič manj razjarjenega vrhovnega pacifista Petra Watkinsa, Culloden, sta tako »predobra«, da smo si ju nalašč trgali od ust, čakajoč na jubilejno deseto izdajo festivala. Največji češki film (po splošnem konsenzu) in največji francoski film (po mnenju Truffauta in Melvilla), Marketa Lazarová Františka Vláčila in Luknja Jacquesa Beckerja, sta »predobra«, ker pripadata uradnemu kanonu. Toda monumentalen srednjeveški ep in mojstrsko napet triler o pobegu iz zapora bi radi gledali z vami na velikem platnu, zato se bomo na čistost njunega žanrskega pedigreja požvižgali. V izogib vsesplošni vstaji bomo kajpak dodali še dve kleni žanrski bravuri z nadvse nasprotnih polov: počasi tleč, atmosferičen psihološki triler Bryana Forbesa Seansa na deževno popoldne je spregledani biser britanske kinematografije šestdesetih let, nizkoproračunska nadrealistična parodija častitljive japonske tradicije kaiju filma Koala kravatar Minoruja Kawasakija pa je absolutna kultna klasika novega tisočletja. V letošnji retrospektivi bo barv malo, blata, dežja in depresije pa v izobilju. A »to je naša zabava«, kot je leta 1963 prepevala Lesley Gore, »in če hočemo, lahko jočemo«.

prizor iz filma Zabava
Zabava

Da pa ne bo vse tako potrto in črno-belo, bomo retrospektivni program poživili s prostranstvi vesterna ter hongkonško horror komedijo in borilnim spektaklom. Mini fokus Kultni Hongkong obsega dvojico, ki ji po vplivnosti in priljubljenosti med poznavalci kultnega filma ne bomo našli rivala: najbolj odbito klasiko hongkonškega filma borilnih veščin (wuxia) Letečo giljotino na vintage filmski kopiji v angleški sinhronizaciji, ki je, verjeli ali ne, še bolj zabavna od originala, in popolnoma prismojeno grozljivo komedijo Gospod Vampir, ki velja za počelo folklornega podžanra skakljajočih vampirjev jiangshi (ali izvorno kantonsko geongsi). Fokus Politike vesterna prinaša tri raznolike izraze političnega naboja žanra vesterna ter tri zanimive razmisleke o filmskem, geografskem in kulturnem prostoru. Alexandre O. Philippe v dokumentarcu Vzetje (2021) pokaže, kako je pokrajina Monument Valley, ki je zgodovinsko pripadala ljudstvu Navajo, postala utelešenje mita o pionirskem belem ameriškem ljudstvu. Argentinski outsider v Hollywoodu Hugo Fregonese in legendarni producent Val Lewton sta z Apaškimi bobni ustvarila le na prvi in površen pogled klasičen vestern svojega časa, toda v žepu sta držala figo politične subverzije. Snežni vestern Sergia Corbuccija Velika tišina, nihilistična, subverzivna in nič manj kot mitska mojstrovina političnega špageti vesterna, pa je poglavje zase – zato jo bomo v rubriki Kino Ekran podkrepili še teoretsko, s predavanjem strokovnjaka za italijanski vestern, dr. Austina Fisherja z britanske Univerze Bournemouth.

prizor iz filma Leteča giljotina
Leteča giljotina

Sodobni bodo letos prav netipično številčni. Tu je drugi del anarhične, halucinatorne trilogije Norberta Pfaffenbichlerja 2551.02 – Orgija prekletih, gonzo akcijski triler, komedija in buddy movie H4Z4RD Jonasa Govaertsa, prismojen poklon starim superjunaškim serijam v režiji vodilnega francoskega absurdista Quentina Dupieuxa Kajenje povzroča kašelj, distopična črna komedija in izklesan prvenec Natalie Sinelnikove Lahko bi bili tudi mrtvi, animirani mokumentarec z nominacijo za oskarja in najbolj srčkan film vseh časov Marcel, školjka v šolnih Deana Fleischerja Campa, kick-ass Kate Hudson v podzemlju neonskega New Orleansa in najnovejšem filmu Ane Lily Amirpour Mona Lisa in krvava luna, pa Nezadržno, najnovejši triler žanrskega auteurja Fabricea du Welza, poln laži in poželenj ter posnet na čudovito zrnatih 16 milimetrov, in Življenje na kmetiji Oscarja Hardinga, poklon ekscentričnemu kmetu in pionirju domačih videov, ki so videti kot križanci Monty Pythona in Teksaškega pokola z motorko.

prizor iz filma Marcel, školjka v šolnih
Marcel, školjka v šolnih

Na šesti Konferenci kultnega filma bosta pod budnim očesom dr. Russa Hunterja predavala naša stara znanca, dr. Alexia Kannas z Univerze RMIT v Melbournu in dr. Steve Jones z Univerze Northumbria iz angleškega Newcastla. Ob tradicionalnih delavnicah festivalskega fanzina Naredi si fanzin in pisanja o filmu Naježimo dlako, ostrimo pogled! pod mentorstvom revije KINO! bomo znova gostili Ekranov filmsko-kritiški krožek Do zadnje besede. V Kinodvorovi Galeriji pa se bomo z razstavo fotografij 10 let Kurje polti spominjali naših začetkov in prve dekade festivalskih edicij, gostovanj filmskih avtorjev, predavanj, delavnic, resnih pogovorov in nadvse neresnih druženj.

Vse najboljše, Kurja polt, ti stara sablja!

Preberi več