Pojdite na vsebino

Ivo Ban je eden tistih igralcev, katerega obraz in glas sta že dolgo in trdno zasidrana v slovensko kulturno zakladnico in tudi v naš kolektivni spomin. Njegovo obličje različnih starosti in mnogoterih pojavnosti je nepogrešljiva nit, ki tke kulturno zgodovino tega prostora. A  Ban ni kakšna oddaljena nedotakljiva ikona, je namreč eden tistih ljudi, ki jih na cesti spontano pozdravimo, saj se nam zdi, da ga osebno poznamo, da je del naših intimnih svetov. Tedaj pozdravljamo  desetine njegovih metamorfoz, zaradi katerih se uvršča med velike filmske, gledališke, televizijske ali  radijske igralce.

Pojavnost Iva Bana je na prvi pogled povsem vsakdanja, a prav zaradi te “navadnosti”,  videza slehernika, se lahko preoblikuje in prelevi v malone kogarkoli. Seveda pa je pojavnost le platno, škarje imajo v rokah Banovi nadarjenost, izkušnje in predanost, vsi zavezani igralskemu poklicu. Impresivna množina Banovih filmskih vlog, ki presega število petdeset (in govorimo le o filmskih vlogah, s televizijskimi se število dvigne na več kot sedemdeset), priča o zgoraj zapisanem, pa  tudi o tem, da Bana zasedajo številni režiserji različnih izrazov, poetik, generacij, provenienc. A najglasneje govorijo Banove izvedbe same – raznovrsten in pisan niz mojstrsko upodobljenih likov.

Pričujoči zapis je lahko le kratek, plejada Banovih likov pa prostrana, zato jih izberimo  zgolj  peščico: pa ne kronološko, začeti kratkomalo moramo pri Banovi glavni vlogi v filmu Odpadnik (Božo Šprajc, 1988). Njegova upodobitev poštenega uslužbenca Ota Kerna, ki neuspešno opozarja na skorumpiranost vodstva tovarne, ki posledično prežema vse njeno delovanje, je prepričljiva, a predvsem izjemno pretresljiva. Lik, ki bi lahko ostal le reprezentacija ideje, zaživi v viharni izraznosti igralca. Ta “svoj” lik skozi film popelje od nezaupljivega negodovanja do meje norosti, preko zaljubljenosti in družinskih sporov do osebnega razpada. Ban je za vlogo prejel Stopovo nagrado igralec leta na 16. Tednu domačega filma v Celju in nagrado car konstantin na 23. Filmskih srečanjih v Nišu.

Veliko grenkobo nosi tudi Banova sicer komična interpretacija prostodušnega Tujčka v Nasvidenje v naslednji vojni (Živojin Pavlović, 1980). Zelo drugače zagrenjen pa je Ban v filmu Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica? (Karpo Godina, 1982), v katerem zaseda vlogo tovariša Jana, ki predstavlja disciplinirano oblast rigidnih načel – Banov Jan je venomer prenapet antipod svobodnega jazza. Leta 1983 je Ban prejel nagrado Prešernovega sklada za “stvariteljske razsežnosti v filmskih vlogah”.

Spet povsem drugačen je (tudi v kolektivizacijo vpet) Vanč iz Moj ata, socialistični kulak (Matjaž Klopčič, 1987), ki, komediji primerno, z vso resnobnostjo podaja iskrivo humorne dialoge, pretaka ironijo (nesrečnih) okoliščin, ki jih, komediji navkljub, (le za svoje blagostanje skrbeč) kroji tudi sam. Že samo po peščici naštetih vlog razumemo, da Ban svojih likov nikoli ne predstavlja enoplastno, še tako “stranski” vselej organsko zaživijo v mnogoplastnosti življenja.

Ko torej na ulici srečujemo (in pozdravljamo) Iva Bana,  se ob srečanjih v nas pogosto sprožijo različna čustva, vezana bodisi na zadnjo vlogo, v kateri smo velikega igralca videli, bodisi na tisto, ki se nam je nekoč neizbrisno zapisala v spomin, in tako se Ivu enkrat nasmehnemo, drugič zasmejimo, včasih pa nas vendarle spreleti nepojasnljiv srh. Ta srečanja se v stvarnem svetu morda zdijo le mimobežna, v pokrajinah čutov pa povzročijo nemir, zvezan z zaznavo in sprejemanjem filmskih likov,  nosilcev marsikaterega bremena sporočilnosti filmov – ki razodevajo številne plati in plasti življenja.

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk, maj 2022

Življenjepis in filmografija

Ivo Ban se je rodil 19. maja 1949 v Slovenj Gradcu. Na AGRFT v Ljubljani je zaključil študij dramske igre leta 1972 z vlogo Vladimirja v uprizoritvi Beckettove igre Čakajoč na Godota v letniku Ivana Jermana in Franceta Jamnika. Za vlogo je bil nagrajen s študentsko Prešernovo nagrado. Po študiju je nastopal v SLG Celje in EG Glej, zelo hitro ga je odkrila tudi filmska kamera. Od leta 1975 pa do upokojitve l. 2016 je bil zaposlen v ljubljanski Drami, kjer je bil ves čas med vodilnimi igralci, med leti 2008 in 2011 pa je bil ravnatelj tega osrednjega slovenskega dramskega gledališča. Za svoje gledališke, filmske in radijske vloge je bil pogosto nagrajevan; prejel je osem Borštnikovih nagrad za igro, ki jih je okronal še z Borštnikovim prstanom in Sterijevo nagrado. Za stvariteljske razsežnosti v filmskih vlogah je bil leta 1983 nagrajen z nagrado Prešernovega sklada, je tudi prejemnik Župančičeve nagrade Mesta Ljubljana, Severjeve nagrade in nagrade Zlata ptica ter več mednarodnih nagrad.

Nagrade

2014 Nagrada za igralsko stvaritev, za vlogo Sira v drami Garderober Ronalda Harwooda (r. Veljko Mićunović) na mednarodnem bienalnem Festivalu črnogorskega teatra v Podgorici
2003 Borštnikova nagrada za igro, za vlogo Porfirija Petroviča (Dostojevski/ Wajda Zločin in kazen, PPF Koper)
2001 Borštnikova nagrada za igro, za vlogo Jacka (C. McPherson Jez, SNG Drama Ljubljana)
1996 Borštnikov prstan
1995 Borštnikova nagrada za igro, za vlogo Polonija (Shakespeare Hamlet, SNG Drama Ljubljana)
1994 Borštnikova nagrada za igro, za vlogo Kantorja (Cankar Kralj na Betajnovi, PDG Nova Gorica in PG Kranj)
1990 Borštnikova nagrada za igro, za vlogo Schloma Herzla (Tabori Mein Kampf, SNG Drama Ljubljana)
1988 Borštnikova nagrada za igro, za vlogo Puntile (Brecht Gospod Puntila in njegov hlapec Matti, SNG Drama Ljubljana)
1988 Igralec leta Revije Stop na 16. Tednu domačega filma v Celju, za vlogo Ota Kerna (Odpadnik, r. Božo Šprajc)
1988 Nagrada Car konstantin za najboljšo glavno moško vlogo, za vlogo Ota Kerna v filmu Odpadnik na festivalu Filmski susreti Niš
1986 Borštnikova nagrada za igro, za vlogo Väeinemöinena (Dane Zajc Kalevala) in vlogo Robespierra (Przybyszewska Dantonov primer, obe Drama SNG Ljubljana)
1986 Župančičeva nagrada za vlogi Robespierra (Przybyszewska Dantonov primer) in Vaeinaemoeinena (Dane Zajc Kalevala, oboje Drama SNG Ljubljana)
1986 Sterijeva nagrada za vlogo Simona Vebra (D. Jančar Veliki briljantni valček, Drama SNG Ljubljana)
1983 Nagrada Prešernovega sklada za vlogo Jana v filmu Rdeči Boogie ali Kaj ti je deklica v režiji Karpa Godine
1981 Severjeva nagrada za vrsto vlog, med katerimi še posebej izstopajo: Župnik v Hlapcih Ivana Cankarja (Drama SNG Lj), Jurij v Svatbi Rudija Šeliga (PG Kranj) in Vanek v Protestu Vaclava Havela in Atestu Pavla Kohouta (Drama SNG Lj)
1981 Borštnikova nagrada za igro (skupaj z Mileno Zupančič) za vlogo Jurija (R. Šeligo Svatba, PG Kranj)
1976 Zlata ptica za vlogo Rada v Brucki ali Obdobju prilagajanja Milana Jesiha (EG Glej)
1972 Akademijska Prešernova nagrada AGRFT, za vlogo Vladimirja v Čakajoč na Godota Samuela Becketta (AGRFT)

*Filmske in televizijske vloge

2011-2022
2022 Dolina rož, TV-nadaljevanka, r. Matevž Luzar; Mihelič
2021 Zastoj, r. Vinko Möderndorfer; Sosed Miro
2021 Têlenovela, TV-nadaljevanka, 1 epizoda, r. Boris Bezić
2021 Plečnikov skriti biser, iigrano-dokumentarni, r. Matjaž Feguš
2021 Sen 1991, igrano-dokumentarni, r. Matias Zemljič
2020 V imenu ljudstva, TV-nadaljevanka, 8 epizod, r. Vojko Anzeljc; Edo Glavan
2019 Jezero, TV-nadaljevanka, epizoda #1.2; r. Klemen Dvornik, Matevž Luzar; Mihelič
2019 Reka ljubezni, TV-nadaljevanka, epizode #4.75, #4.74, #4.73, #4.72, #4.71, r. Nejc Levstik, Jaka Šuligoj; Ferdo Kosovinc
2018 Skupaj, r. Marko Šantić; Jože
2018 Gorske sanje, TV-nadaljevanka, epizode #1.29, 1.27, #1.21, #1.12; Tavčar
2016 Goveja postrv, r. Stjepan Drača
2015 V postelji s Titom, študijski, r. Klemen Berus; Egon
2015 Križ in kladivo, dokumentarni, r. Bojan Labović, Narator
2015 Štiri stvari, ki sem jih hotel početi s tabo, r. Miha Knific, Uršin oče
2014 Avtošola, r. Janez Burger, Stane
2014 Življenja Tomaža Kajzerja, TV-nadaljevanka, epizoda Tee Time, r. Peter Bratuša; Gospod Kovič
2013-2016 Nova dvajseta, TV-nadaljevanka, 33 epizod, r. Vojko Anzeljc, Jaka Šuligoj, Florijan Skubic, Boris Bezić; Marko
2013 Pravica ljubiti, kratki, r. Barbara Zemljič,
2012 Hvala za Sunderland, r. Slobodan Maksimović
2012 Srečen za umret, r. Matevž Luzar; Vinko
2012 Šanghaj, r. Marko Naberšnik, Polde Šeruga
2012 Limonada, študijski r. Maja Prettner, UL AGRFT in RTV Slovenija; Tone
2011 Missione di pace, r. Francesco Lagi, Radovan Pavlović
2011 Božična večerja, TV-film, r. Boštjan Vrhovec; Oče

2001-2010
2009 Kandidatka in šofer, TV-film, r. Vinko Möderndorfer, Direktor Rančigaj
2008 Lasje, študijski, r. Barbara Zemljič, UL AGRFT Ljubljana; Inšpektor Novak
2008 Samoupravni organ, študijski, r. Žiga Virc
2008 Soldat, TV-etuda, r. Žiga Virc
2007 Klepet s Piko, študijski, r. Jernej Kastelec, UL AGRFT Ljubljana
2006 En dan resnice, srednjemetražni, r. Vinko Möderndorfer, TV Slovenija, Župan Grahek
2006 Balkan Inc., TV-nadaljevanka, r. Boštjan Vrhovec, epizode Dominatrix, Lenjinov marš, Mala Dalmacija, Uskok i Poskok, Mars napada; Lord
2005 Ljubljana je ljubljena, r. Matjaž Klopčič, Arsmedia – Ljubljana, Kralj
2003 Pesnikov portret z dvojnikom, r. Franci Slak, TV Slovenija
2002 Dobr’ je, študijski, r. Goran Vojnović

1991-2000
1999 Prešeren, TV-miniserija, r. Maksimilian Wurzbach;
1999 Ščetka, študijski, r. Arne Brejc, AGRFT Ljubljana
1999 Četverored, r. Jakov Sedlar; Janez
1997 Triptih Agate Schwarzkobler, TV-film, r. Matjaž Klopčič;
1995-1996 Dosjeji J.K., TV-nadaljevanka, r. Anton Tomašič; epizode Habjanov umor, Umor pri Zlatem klubu, Rop v menjalnici, Vlomi, Umor dveh žensk; Jože Lotrič
1996 Felix, r. Božo Šprajc; Poveljnik TO Franc
1991 Lutkovno gledališče – portret Milana Klemenčiča, TV-oddaja, r. Jaka Judnič
1991 Srčna dama, r. Boris Jurjaševič, E Motion film in Viba film Ljubljana; Vinko
1991 Pripovedke iz medenega cvetličnjaka, TV-nadaljevanka, r. Božo Šprajc, TV Slovenija

1981-1990
1990 Ječarji, r. Marjan Ciglič, Studio 37 Ljubljana in Viba film Ljubljana; Ahac
1990 Do konca in naprej, r. Jure Pervanje, Viba film Ljubljana in Studio 37, Ljubljana; Minister
1989 Kavarna Astoria, r. Jože Pogačnik, Viba film Ljubljana; Baumann
1988 Bronasti vijak, r. J. Sequens, TV-nadaljevanka, RTV Ljubljana in ČSFR TV – Praha
1988 P. S. (post scriptum), r. Andrej Stojan, Viba film Ljubljana; Poštar
1988 Odpadnik, r. Božo Šprajc, Viba film Ljubljana; Oto Kren
1987 Čisto pravi gusar, r. Anton Tomašič, RTV Ljubljana in Viba film Ljubljana; Prvi zidar, Prvi vojak
1987 Moj ata socialistični kulak, r. Matjaž Klopčič, Viba film Ljubljana; Vanč
1986 Odlazak ratnika, povratak maršala, TV-nadaljevanka, r. Sava Mrmak
1986 Primož Trubar, TV-nadaljevanka, r. Andrej Stojan,
1986 Z bolečino v srcu, TV-film, r. Slavko Hren, TV Slovenija
1986 Nekaj na “g”, TV-film, r. Boštjan Korbar, RTV Slovenija
1986 Heretik, r. Andrej Stojan, TV Ljubljana in Viba film Ljubljana; Vojak
1986 Kormoran, r. Anton Tomažič, Viba film Ljubljana; Grega
1985 Sprejem, TV-film, r. Anton Tomašič
1985 Doktor, r. Vojko Duletić, Viba film Ljubljana; Kalan
1985 Naš človek, r. Jože Pogačnik, Viba film Ljubljana; Boris
1984 Dediščina, r. Matjaž Klopčič, Viba film Ljubljana; Viktor
1984 Žeton, kratki, r. Igor Pediček, Viba film Ljubljana
1983 Dih, r. Božo Šprajc, Viba film Ljubljana; Jurij
1983 Zadah tela, r. Živojin Pavlović, Viba film – Ljubljana, Film danas – Beograd; Inženir
1983 Kiklop, TV-miniserija, r. Antun Vrdoljak; epizodi Preventivna dehumanizacija, U dimu Dajdama; Kurt
1982 Kiklop, celovečerni igrani film, r. Antun Vrdoljak; Kurt
1982 Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica, r. Karpo Godina, Viba film Ljubljana; Jan
1982 Razseljena oseba, r. Marjan Ciglič, Viba film Ljubljana in Vesna film Ljubljana; Tomaž Kladnik
1982 Učna leta izumitelja Polža, r. Jane Kavčič, Viba film Ljubljana; Predsednik hišnega sveta
1981 Ante, TV-nadaljevanka, r. Božo Šprajc; Ante

1974-1980
1980 Nasvidenje v naslednji vojni, r. Živojin Pavlović, Viba film in Vesna film Ljubljana; Tujčko
1980 Naša krajevna skupnost, TV-nadaljevanka, r. Staš Potočnik, TV Slovenija
1979 Krč, r. Božo Šprajc, Viba film Ljubljana; Matevž
1979 Draga moja Iza, r. Vojko Duletić, Viba film Ljubljana in Vesna film Ljubljana; Belogardist
1977 Sreča na vrvici, r. Jane Kavčič, Viba film Ljubljana in Vesna film Ljubljana; Moški z nočne
1975 Čudoviti prah, r. Milan Ljubić, Viba film Ljubljana; Sin
1974 Strah, r. Matjaž Klopčič, Viba film Ljubljana; Simon
1974 Pomladni veter, r. Rajko Ranfl, Viba film Ljubljana; Grbavec
1971 Trenutek resnice, kratki, r. M. Sihrovsky; Vojak
1971 Pot je končana, potovanje ne, kratki dokumentarni, r. T. Peršak

*Opomba: Če ni navedeno drugače, gre za celovečerni igrani film.

Vir: Baza slovenskih filmov; spletna stran SFC; IMDb, SNG Drama Ljubljana (Ob upokojitvi); Sigledal.si; zadnja sprememba 26. 4. 2022

Preberi več