Pojdite na vsebino

Plakat František Čap iz zbirke Slovenske kinoteke

Letos mineva pet desetletij od smrti češkega režiserja Františka Čapa, ki je na slovenskem filmu pustil neizbrisljiv pečat. Pri nas je posnel pet celovečercev, med njimi nepozabni lahkotni komediji Vesna in Ne čakaj na maj. Mlado igralsko zasebno obeh filmov lahko vidimo na muzejskem predmetu meseca maja – plakatu za program Čapovih filmov, ki so bili na sporedu Cankarjevega doma leta 1982.

Plakat je delo oblikovalca Stefana Borote, ki je v prvi polovici osemdesetih let ustvaril serijo odličnih filmskih plakatov. Kot mojster sitotiska je Borota večino plakatov tudi sam natisnil. Pričujoči plakat je nastal v tehniki sitotiska s tremi barvnimi nanosi. V središče je postavljena nasmejana Metka Gabrijelčič, glavna zvezda obeh prej omenjenih filmov, moška zasedba pa se v temnejšem rdečem odtenku zliva z ozadjem. Podobo učinkovito dopolnjuje srebrn napis.

Plakat je del zbirke filmskih plakatov Slovenske kinoteke. Zbirka je od aprila letos bogatejša še za originalno tiskarsko filmsko folijo, ki je služila za izdelavo opisanega plakata, ter poskusni črno-beli odtis. Skupaj s serijo drugih plakatov Stefana Borote ju je Kinoteki podaril Vedran Berke, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Preberi več