Pojdite na vsebino

Teden italijanskega filma, ki ga Slovenska kinoteka že petič zapovrstjo pripravlja v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji, bo letos ob izboru sodobnih celovečernih filmov in programu kratkometražnih filmov s Sardinije v Sloveniji premierno predstavil dokumentarni film Giuseppeja Tornatoreja Ennio (2021) o življenju in delu velikega filmskega skladatelja Ennia Morriconeja.

Srčika dokumentarnega portreta o nenavadnem življenju in delu Ennia Morriconeja je dolg pogovor z legendarnim italijanskim skladateljem, ki je spisal ogromno znamenite glasbe za prav tako znamenite filme. Film ponudi vpogled v razmišljanje glasbenega genija. Intervju z mojstrom dopolnjujejo arhivski posnetki in spomini Morriconejevih kolegov filmarjev, na primer Quentina Tarantina, Daria Argenta, Clinta Eastwooda, Oliverja Stonea in drugih.

prizor iz filma Mladi gusar – Pasolini iz Bologne
Mladi gusar – Pasolini iz Bologne

Po odmevni italijanski premieri bo na eni prvih projekcij izven Italije predvajan igrano-dokumentarni film Mladi gusar – Pasolini iz Bologne (Il giovane Corsaro – Pasolini da Bologna, 2022) režiserja Emilia Marreseja. Gre za pripoved o mladosti Piera Paola Pasolinija v Bologni, mestu, kjer se je rodil 5. marca 1922 in kjer se je med letoma 1937 in 1943 šolal in formiral. Še danes ni docela prepoznan ta pomembni čas Pasolinijevega življenja: prijateljstva, učitelji, študij, ljubezni, družina, vojna, prve izkušnje v življenju in ljubezni … Pasolinijev odnos z mestom arkad je bil tesen in nadvse pomemben ter je tak tudi ostal.

Film italijanskega režiserja Michelangela Frammartina Luknja (Il buco, 2021) je osvojil posebno nagrado žirije na beneškem filmskem festivalu. Luknja je osupljivo posneta pustolovščina mladih jamarjev, ki so leta 1961 odkrili in raziskali najglobljo jamo v Evropi, katere dno sega sedemsto metrov pod zemeljsko površino in dotlej do njega ni uspelo prodreti še nikomur. Podvig jamarjev opazi le stari pastir s planote Pollino. Njegovo srce in duša postaneta del tega drznega popotovanja mladih raziskovalcev v zemeljske globine, kjer čas in prostor preprosto izgineta.

prizor iz filma Luknja
Luknja

Slovensko premiero bosta doživeli tudi dve drami. Drugi celovečerni film sicilijanske režiserke Emme Dante Sestre Macaluso (Le sorelle Macaluso, 2020) je pripoved o petih sestrah, ki skupaj živijo v stanovanju v Palermu. Preživljajo se tako, da za praznovanja in dogodke izposojajo golobice. Nekega navadnega dne na plaži ena od sester nenadoma umre. Njena smrt za vedno spremeni sestrske odnose. Uspešen režiser srednje generacije Daniele Luchetti pa se bo predstavil z romantično dramo Vezi (Lacci, 2020) o življenju zakoncev v Neaplju v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Aldo in Vanda se ločujeta, saj Aldo prizna, da je imel ljubezensko razmerje z drugo žensko. Njuna otroka sta razpeta med starša ter ujeta v vrtinec zamer, užaljenosti in sporov. A vezi med ljudmi so neuničljive, tudi ko ljubezni ni več. Aldo in Vanda sta zdaj, trideset let pozneje, še vedno poročena.

prizor iz filma Sestre Macaluso
Sestre Macaluso

Peti Teden italijanskega filma bosta zaključila dva glasbena dokumentarca. Ob ponovitvi Tornatorejevega Ennia bomo ponovno prikazali film Lucio Dalla in njegova pesem Italije (Per Lucio, 2021) Pietra Marcella, ki se je vrnil k dokumentarnemu filmu z zgodbo o italijanskem kantavtorju Luciu Dalli. Skozi sproščen pogovor dveh glasbenikovih prijateljev in s pomočjo svobodne uporabe množice arhivskih posnetkov režiser sestavi večplasten portret Italije v drugi polovici prejšnjega stoletja.

Preberi več