Pojdite na vsebino

Na premieri filma Trenutki odločitve, 1955 (Bojan Adamič stoji med Julko Starič in Stanetom Severjem)

Ob 110. obletnici rojstva Bojana Adamiča smo v Dvorani Silvana Furlana ponovno postavili razstavo, ki jo je leta 2012, ob 100-letnici mojstrovega rojstva, pripravila tedanja kustosinja muzejskega oddelka Metka Dariš.

Predstavljen je del zapuščine, povezane z Adamičevim filmskim ustvarjanjem – fotografije, partiture in razni dokumenti, ki jih je Slovenski kinoteki leta 2012 predala Bojanova hčerka Alenka Adamič. Metka Dariš je v uvodu v razstavo med drugim zapisala:

»Tudi Slovenska kinoteka se je s svojim programom priključila bogatemu naboru dogodkov in prireditev, posvečenih spominu na glasbenega mojstra, ki je prehajal iz enega glasbenega žanra v drugega, z enako lahkoto sukal dirigentsko paličico, upravljal športni avto ali skozi objektiv fotografskega aparata lovil skrivnosti njemu tako ljubih pustnih mask. V Kinoteki smo se poklonili filmskemu udejstvovanju skladatelja, ki je avtor glasbe za več kot 250 slovenskih in tujih, kratkih in celovečernih flmov. Prenekateri so klasiki slovenskega filma, glasbeni motivi iz njih pa zvenijo domače tudi tistim, ki ne poznajo njihovega avtorja.«

Bojan Adamič, Špela Rozin in Arsen Dedić na 3. mednarodnem festivalu pesmi v Riu de Janeiru, 1968
Na 3. mednarodnem festivalu pesmi v Riu de Janeiru, 1968 (skrajno desno: Špela Rozin, Arsen Dedić)

 

Bojan Adamič kot pianist glasbe za film Jara gospoda
Bojan Adamič kot pianist glasbe za film Jara gospoda (Bojan Stupica, 1953)

Povezane vsebine