Pojdite na vsebino

»Ko si star šestnajst let, pišeš ljubezenske pesmi, polne bolečin. Ob tem na skrivaj upaš, da bo punca, v katero si zaljubljen, po nekem čudnem spletu nedojemljivih okoliščin našla prav to tvojo pesem, jo solznih oči prebrala in da ji bo potem vse jasno. V teh bolečih letih sem od strica za božič prejel Bell&Howellovo 8-mm kamero in z bolj ali manj istim namenom začel snemati filme. Ta igra je kmalu postala moje življenje. Snemal sem filme, pri tem pa poskušal ob robu ceste puščati znake, užival sem v erosu ustvarjanja, v energiji, iz katere nastajajo.« (odlomek iz knjige)

V založništvu Slovenske kinoteke je v zbirki Kinotečni zvezki in prevodu Ženje Leiler Kos izšla avtobiografska knjiga Rajka Grlića Še ne povedane zgodbe, ki je v izvirniku prvič izšla v Zagrebu leta 2018. V času režiserjeve retrospektive bo knjiga na voljo po znižani ceni 20 €, kupiti pa jo je mogoče v Slovenski kinoteki, Liffovi pop-up knjigarni v Cankarjevem domu in Kinotekinem spletnem butiku.

Grlić v knjigi niza kratke zgodbe, beležke, spomine, utrinke, asociacije, vinjete, anekdote in opombe pod črto, ki jih uvajajo po abecedi razvrščeni filmski pojmi. Resničnost izvirno preplete s filmsko izmišljijo. Nekakšen osebni filmski leksikon prinaša puzzle, ki ga bralec lahko poljubno sestavlja. Ob tem se mu v kronološko neurejenem vrstnem redu razpirajo režiserjeva osebna oziroma družinska zgodovina, poklicna pot, zgodba nekdanje skupne države ter njenih politično-kulturnih značilnosti in pretresov ter seveda kompleksnost sveta filmskega ustvarjanja. Knjiga tako ni le izvirno napisana avtobiografija, ampak tudi dokument dramatičnega časa, ki je zaznamoval povojne generacije in številne posameznike, med katerimi tudi Grlić ni izjema.

Več …

Aktualno