Pojdite na vsebino

Kinoteka v Cankarjevem domu: Svetovna premiera nove glasbene partiture

27. decembra 2022

Po uspešni lanski predstavitvi nove glasbene partiture za nemo klasiko Erotikon z Ito Rino, ki je nastala v sodelovanju Slovenske kinoteke in Cankarjevega doma, je Slovenska kinoteka skladatelju in pianistu Andreju Goričarju tudi v letošnjem letu naročila novo partituro za nemo filmsko klasiko. Ker gre za filmski dogodek z glasbo v živo in ker pišemo leto 2022, ni bilo druge izbire, kot da ob stoletnici premiernega predvajanja izberemo »simfonijo groze«, kot se glasi podnaslov nesmrtne grozljivo-romantične klasike, ki jo je F. W. Murnau, velikan nemškega ekspresionizma, posnel po romanu Drakula Brama Stokerja. Nosferatu je imel burno produkcijsko ozadje, producent filma ni uredil avtorskih pravic s Stokerjevimi dediči, zato so kljub spremenjenemu naslovu in imenom (Drakula = Nosferatu; grof Drakula = grof Orlok …) zahtevali uničenje vseh filmskih kopij. Zgodovina nemega filma je obenem zgodovina uničenih ali izgubljenih kopij pa tudi čudežnega preživetja nitratnih nosilcev slike, zato že dolgo lahko uživamo v strašljivi transilvanski pastorali, v katero v vlogi Orloka nepozabno zareže podoba Maxa Schrecka, grozljivega filmskega vampirja, ki mu v zgodovini filma verjetno ne najdemo para.

Dogodek nastaja v sodelovanju s Cankrajevim domom in RTV Slovenija, ki bo glasbeno spremljavo neposredno prenašala na radijskem programu ARS.

Spremljava v živo: Orchestra of the Imaginary (Andrej Goričar, klavir in dirigent; Ana Julija Mlejnik, violina; Nejc Mikolič, viola; Milan Hudnik, violončelo; Janez Avšič, kontrabas; Jan Gričar, saksofon; Jakob Bobek, klarinet; Primož Zemljak, rog).

prizor iz filma Nosferatu

Povezane vsebine