naslovnica knjige Abbas Kiarostami

Abbas Kiarostami

Avtor: Alain Bergala
Prevod: Živa Čebulj

Abbas Kiarostami je že trideset let eden največjih cineastov svetovnega pomena. Po skromnem in potrpežljivem vajeništvu »na licu mesta«, ko je posnel številne pedagoške filme o iranskih otrocih in zanje, se je postopoma uveljavil kot velik avtor, in sicer že s prvimi dolgometražnimi filmi: PopotnikKje je hiša mojega prijatelja? in Veliki plan. Mednarodna prepoznavnost (z zlato palmo s festivala v Cannesu leta 1997 za Okus češnje) ga ni zmamila iz njegovega osebnega umetniškega iskanja, ki si utira pot tudi skozi poezijo, fotografijo in video. Kiarostami je avtor v najčistejšem pomenu besede, brezkompromisno izraža svoj tenkočuten filozofski in politični odnos do sveta. Njegovo delo, tako kot vsako veliko delo, znova pretehtava temeljne zahteve filmske umetnosti: zajemati iz sveta ali ga ustvarjati, se v njem izgubljati kot subjekt občutenj ali razumeti film kot vrtoglavi model istega sveta. Ta knjiga želi izkrčiti nekaj stez skozi njegovo delo, analizirati njegov ustvarjalski pristop (in najpomembnejše like njegovega opusa), podpreti svoja razmišljanja s številnimi posnetki zaslona in tako pomagati bralcu odkrivati novo ozemlje filmskega kontinenta, ki nosi ime Kiarostami.

Alain Bergala je bil član uredništva in glavni urednik zbirke Cahiers du cinéma. Je avtor številnih člankov in del o filmu, posvečenih Godardu, Rosselliniju itd. (njegovi zadnji deli sta Nihče bolje kot Godard in Vzgoja za film). Pri ministrstvu za šolstvo je pod vodstvom Jacka Langa deloval kot svetovalec za filmsko umetnost. Posnel je tudi več filmov za velika platna in male ekrane. O filmu je predaval na Université de Paris 3 in na FEMIS, francoski visoki šoli za filmsko fotografijo in zvok.

S filmom je danes tako kot s književnostjo; v času izobraževanja se vsak poistoveti tako z različnimi filmi kot z romani. Knjižice iz zbirke Les petits Cahiers spremljajo študente, učitelje ali dijake ter ljubiteljske navdušence na njihovi poti proti boljšemu razumevanju sedme umetnosti. Dvojna zgradba knjižic prinaša poglobljeno študijo, ki izobrazi pogled gledalca, ter dokumente s komentarji, ki bralcu kažejo poti k novim načinom razmišljanja in raziskovanja. Zbirka Les petits Cahiers izhaja v sozaložbi Cahiers du cinéma in SCEREN-CNDP – založbe ministrstva za šolstvo, mladino in šport.

Slovenska kinoteka, 2021
Zbirka Kinotečni zvezki

10,00 

Na zalogi


Dostava po pošti: 2,50 

Izdelek bo dostavljen najkasneje v 5 delovnih dneh

Možen tudi brezplačen prevzem na Miklošičevi 28, Ljubljana


Podobni izdelki