naslovnica knjige Poklon Borisu Cavazzi

Poklon Borisu Cavazzi

Uredila: Špela Čižman

Boris Cavazza, gledališki, filmski in televizijski igralec, gledališki režiser ter filmski scenarist, se je rodil leta 1939 v Milanu. Po zaključeni Pomorski srednji šoli v Piranu je skoraj štiri leta prebil na morju. Leta 1969 je zaključil študij dramske igre na AGRFT v Ljubljani. V svoji več kot petdesetletni gledališki karieri je bil član ansamblov Slovenskega gledališča v Trstu, ljubljanske Drame, Slovenskega mladinskega gledališča in Gledališča Koper, vmes pa nastopal na odrih skoraj vseh profesionalnih gledališč v Sloveniji ter se uveljavil tudi na širšem prostoru bivše Jugoslavije. Leta 1987 je postal docent, 1995 redni profesor za dramsko igro in igro pred kamero na ljubljanski AGRFT. Od leta 1992 ustvarja tudi kot gledališki režiser.

Na filmu se je prvič pojavil leta 1960 v filmu Františka Čapa X 25 javlja, svojo prvo glavno vlogo v celovečercu pa je odigral leta 1973 v Beguncu Janeta Kavčiča. V širšem jugoslovanskem prostoru je postal znan dve leti kasneje z naslovno vlogo Mateja v filmu Lordana Zafranovića Muke po Mateju. Skupno je na filmu in televiziji do danes ustvaril skoraj sto vlog, med drugim je izstopal v celovečernih filmih: Vdovstvo Karoline Žašler Matjaža Klopčiča, Leta odločitve Boštjana Vrhovca, Kratki stiki Janeza Lapajneta in Piran – Pirano Gorana Vojnovića, v spominu pa je ostal tudi kot Toni v komediji To so gadi Jožeta Bevca. V zgodovino slovenskega filma se je zapisal tudi kot scenarist celovečerca Kormoran ter treh televizijskih filmov.

Za svoje ustvarjanje v gledališču in na filmu je prejel številna najvišja priznanja in nagrade, med drugim Prešernovo nagrado, Borštnikov prstan, nagrado bert kot tudi najvišje državno odlikovanje – zlati red za zasluge. V publikaciji se je kritičarka Tina Poglajen poglobila v njegov filmski opus, njegove vloge v širšem jugoslovanskem prostoru pa je osvetlil zagrebški filmski kritik Nenad Polimac. Publikacija vsebuje tudi filmografijo televizijskih in filmskih vlog in je bogata s slikovnih gradivom.

Besedila: Tina Poglajen, Nenad Polimac, Jurij Bobič

Slovenska kinoteka, 2021
Zbirka Poklon

6,50 

Na zalogi


Dostava po pošti: 2,50 

Izdelek bo dostavljen najkasneje v 5 delovnih dneh

Možen tudi brezplačen prevzem na Miklošičevi 28, Ljubljana


Podobni izdelki