Slika naslovnice knjige - Poklon Mihi Balohu

Poklon Mihi Balohu

Besedila: Marcel Štefančič, jr., Lilijana Nedič, Špela Čižman
Uredila: Lilijana Nedič

Filmski in gledališki igralec Miha Baloh, rojen leta 1928, je večino svojih najpomembnejših vlog ustvaril na filmu. Končal je Akademijo za igralsko umetnost v Ljubljani in do leta 1961 ustvarjal v različnih slovenskih gledališčih. Nato je šestnajst let ustvarjal kot svobodni filmski igralec, leta 1977 pa se je vrnil v ljubljansko Dramo in tu ostal do upokojitve leta 1987. Največji gledališki uspeh je dosegel v modernih komornih dramah.
Pri filmu je debitiral leta 1952 z majhno vlogo v filmu Svet na Kajžarju. Za svojo prvo glavno vlogo v slovenskem filmu, vlogo kurirja Aleša v Veselici, je dobil največje priznanje tistega časa, zlato areno na Festivalu jugoslovanskega igranega filma v Pulju leta 1961. Po Veselici se je uveljavil kot značilni antijunak jugoslovanskega novega vala (Ples v dežju, Dva, Zgodnja jesen), pozneje pa tudi v vlogah herojskih zgodovinskih osebnosti (Nevesinjska puška). Od leta 1962 je igral v številnih koprodukcijskih filmih, ki so jih snemali pri nas in v tujini. Njegov opus obsega 36 filmov, 19 televizijskih dram in 17 televizijskih serij.

Avtor Marcel Štefančič, jr. v monografiji osvetli njegov filmski in televizijski opus, dopolnjujeta pa jo filmografija in bogato slikovno gradivo.

Slovenska kinoteka, Ljubljana 2008
ISBN 978-961-6417-59-4
Zbirka Poklon

6,26 

Na zalogi


Dostava po pošti: 2,50 

Izdelek bo dostavljen najkasneje v 5 delovnih dneh

Možen tudi brezplačen prevzem na Miklošičevi 28, Ljubljana


Podobni izdelki