Pojdite na vsebino

Predmet meseca junija je snemalna knjiga za film Tistega lepega dne (1962) iz zapuščine režiserja Franceta Štiglica.

snemalna knjiga za film Tistega lepega dne
Odlomek iz snemalne knjige.

Kot lahko vidimo na fotografiji, je potiskana zgolj leva stran knjige. Za snemalne knjige je bilo namreč običajno, da je vsaka druga stran rezervirana za komentarje režiserjev in drugih sodelavcev pri filmu. Na desni strani lahko tako vidimo s svinčnikom in barvicami zapisane Štigličeve komentarje, skice in načrte za snemanje prizora, v katerem otroci prevrnejo škaf z milnico.

Snemalno knjigo sta pripravila režiser Štiglic in pisatelj Andrej Hieng na podlagi filmske zgodbe Pesem in pevci, ki jo je napisal Ciril Kosmač po svoji kratki noveli. Zgodbo sta občutno razširila in spremenila, nekatere prizore sta povsem izločila, drugim sta zamenjala zaporedje. Osnovna tema filma nima komičnega značaja, saj obravnava težko obdobje življenja Primorcev pod fašistično okupacijo. A v končni verziji snemalne knjige in po njej posnetem filmu je ta tema potisnjena v ozadje, saj se pripoved osredotoča na junakovo iskanje nove žene, ki je polno nepredvidljivih in komičnih zapletov.

Čeprav se filma Tistega lepega dne danes spominjamo predvsem po duhovitih zapletih in replikah, njegova lahkotnost ni navdušila takratne kritike. Izrazitega obrata h komičnemu, ki je zmanjšal politični naboj zgodbe, pa še posebej ni odobraval Ciril Kosmač. Pisatelj, po čigar scenarijih je Štiglic posnel že filma Na svoji zemlji in Balada o trobenti in oblaku, je po tem filmu sodelovanje z režiserjem prekinil.

snemalna knjiga za film Tistega lepega dne
Snemalna knjiga nosi delovni naslov filma: Pesem in pevci.

Tistega lepega dne je znan tudi kot prvi slovenski film, v katerem glavni junaki govorijo v narečju, tokrat v primorskem. A v snemalni knjigi narečja ni zaznati. Tudi na snemanju so uporabljali knjižno slovenščino, saj je filmski lektor Andrej Hieng menil, da s tem kažejo spoštljiv odnos do Kosmačeve literature. Šele po ogledu zmontiranega filma sta si Štiglic in Hieng premislila in igralci so dialoge naknadno posneli v sinhronizaciji. Nastala je zvočna podoba, ki daje filmu poseben pečat.

Če želite izvedeti več o nastajanju filma, ste vljudno vabljeni na razstavo France Štiglic – filmska zapuščina, ki je na ogled v razstavnih prostorih Slovenske kinoteke. Film Tistega lepega dne pa si lahko ogledate na brezplačni projekciji, ki bo v kinotečni dvorani potekala v okviru Poletne muzejske noči, 18. junija ob 18.00.

Viri:
Špela Čižman in Andrej Šprah, ur., France Štiglic: filmska zapuščina: zbornik razprav in katalog razstave, Ljubljana: Slovenska kinoteka, 2021.
Peter Stanković, Zgodovina slovenskega celovečernega igranega filma. 1, Slovenski klasični film (1931–1988), Ljubljana: Fakulteta za družbene vede, 2013, str. 242–247.
Stanko Šimenc, Slovensko slovstvo v filmu, Ljubljana: Mestno gledališče ljubljansko, 1983, str. 82–87.

Preberi več