Pojdite na vsebino

Režiser France Štiglic (1919–1993) velja za enega najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini slovenskega filma – tako zaradi obsežnega filmskega in televizijskega opusa kot tudi zaradi pomembne vloge, ki jo je imel pri oblikovanju sistema slovenske filmske proizvodnje in kinematografije nasploh. Na štiridesetletni umetniški poti je ustvaril več kratkih filmov, pet prelomnih televizijskih serij in petnajst celovečercev – med njimi tudi prvi slovenski celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji –, ki so žanrsko in slogovno raznoliki, preveva pa jih značilna Štigličeva poetika, polna lirizma in humanizma.

Virtualni sprehod po razstavi

Že leta 1947 je Štiglic s svojim kratkim filmom Mladina gradi prepričal žirijo na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah, ki ga je nagradila z bronastim levom. Tudi pozneje je bil za svoje filmsko ustvarjanje večkrat nagrajen, med najpomembnejšimi nagradami je več aren na filmskem festivalu v Pulju, Prešernova nagrada (1962), nagrada AVNOJ – najvišje državno priznanje v tedanji Jugoslaviji (1976), Badjurova nagrada za življenjsko delo (1978) in nominacija za tujejezičnega oskarja za film Deveti krog (1961).

France Štiglic se je dobro zavedal pomena svojega prispevka k slovenski filmski zgodovini, zato je svojo s filmom povezano zapuščino v oporoki podaril Slovenski kinoteki oziroma takratnemu Slovenskemu gledališkemu in filmskemu muzeju. To gradivo predstavlja jedro razstave, ki osvetljuje režiserjevo ustvarjalno pot in tudi njegovo kulturno in politično udejstvovanje ter pedagoško delo. Obenem razstava ponuja vpogled v dolgotrajen in kompleksen proces nastajanja filma, ki je splošni javnosti večinoma nepoznan. Bogato dokumentarno in fotografsko gradivo dopolnjujejo arhivski posnetki, plakati, kostumi in rekviziti iz Štigličevih celovečercev.

Idejna zasnova razstave sega v leto 2019, ko smo praznovali stoletnico režiserjevega rojstva, in je del širšega projekta, poimenovanega 100 let Franceta Štiglica, ki smo ga v Slovenski kinoteki zasnovali skupaj s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije in Slovenskim filmskim centrom.

Avtorica in kustosinja razstave: Špela Čižman
Prostorska interpretacija in oblikovanje: Mojca Turk

Povezane vsebine

Poišči v Kinotečnem butiku